lördag, januari 20

ROSOR från RADIO TUFF nr 1458 den 21/1 till….

….till   SIPRI, Stockholms fredsforskningsinstitut, som kollar olika länders militära rustningar. De mest rustade ländernas kostnader per år för sin militär är:
USA                596 miljarder dollar (Ungefär 5 000 miljarder kr)
Kina                215                 
Saudiarabien    87                 
Ryssland          66                 
Storbritannien  56                 
Indien               51                 
Frankrike          51                 
Japan               41                 
Tyskland           39                 
Sydkorea          36                 
Som synes är USA det land som satsar klart mest på rustningar, som är uppåt tio gångar större än Rysslands och ungefär lika stora som de sju näst mest rustade ländernas tillsammans. Anmärkningsvärt är att Saudiarabien med sin lilla folkmängd på ca 30 miljoner invånare men med miljarder i oljepengar är på tredje plats. Stödda av USA och Storbritannien för de sedan 3 år ett förödande bombkrig mot sitt fattiga grannland Jemen, där civila dödas och där en miljon människor drabbats av kolera.

….till   Isabella Lövin , språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, som på DN-Debatt (13/1) skriver under rubriken ”Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention” bland annat: ”Sverige tog ett mycket viktigt steg när vi i juli 2017 röstade ja till FN:s kärnvapenkonvention. För Miljöpartiet är nedrustning en hörnsten i vår vision för en fredligare och mer solidarisk värld. Vi menar att Sverige efter den genomlysning som nu sker bör underteckna och ratificera konventionen”. Denna konvention antogs i FN:s generalförsamling av en överväldigande majoritet, hela 122 stater, men konventionen har genom USA:s påtryckningar förhindrat  många länder att underteckna den för ratificering

….till   den amerikanska psykiatern  Bandy Lee, som är världsledande expert på våld och verksam vid det prestigefyllda Yale-universitetet. I sin forskning har hon träffat ett tusental våldsbenägna patienter. Hon påstår att Trumps uppträdande är mer eller mindre en exakt kopia av hennes patienter. På tal om Trumps skryt över att han blott behöver trycka på en knapp för att avfyra kärnvapen säger hon:  
    ”Om presidentens tillstånd fortsätter att förvärras är det inte alls otroligt att han på grund av stress eller raseri trycker på knappen och utlöser kärnvapenkrig”

….till   Mathias Mossberg, ambassadör, huvudsekreterare i den svenska ubåtsutredningen och författare av boken ”I mörka vatten: Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan”. Nu skriver han kritiskt om tidningarnas hotbild mot Sverige bland annat:    SvD och DN driver frågan om ett svenskt Nato-medlemskap. Det är deras fulla rätt. Men de gör det inte alltid med blanka vapen. De söker båda på olika sätt att föra svenska folket bakom ljuset, på samma sätt som skedde med ubåtsfrågan under det kalla kriget. Till frågan om vad det betyder för det svenska offentliga samtalet att våra båda ledande morgontidningar så oblygt förvränger fakta och vilseleder med urval och förvanskade citat i ämnen som rör en för landet så avgörande fråga som en anslutning till försvarsalliansen.”
….till   Birger Schlaug, som skriver under rubriken ”Krigsretorik utan alls sans”:                                                 Russofobi är inget påhitt från trollen, den sprids från ledarredaktioner och nyhetsredaktioner. Skämmes ta mig fan! Det enda som är värre än under kalla kriget är att Sverige numera har ett värdlandsavtal med Nato - Nato är till och med inskrivet i svensk lagstiftning - som innebär att en minoritetsregering kan besluta att låta Nato få tillgång till svenska flygplatser, hamnar, vägar för både försvar och anfall - utan rätt att ens stoppa placering av kärnvapen på svensk mark.”
….till   svenska folket vars motstånd mot svenskt Nato-medlemskap nu växer. enligt en ny mätning från Ipsos. Andelen som inte vill att Sverige går med i Nato uppgår nu till 44 procent, en ökning  med 4 %, medan andelen som vill att Sverige går med uppgår till 31 procent, en minskning med fyra procent.  
….till   Sven Hirdman, mångsidig ambassadör och tidigare borgerlig statssekreterare, som i VLT skriver bland annat:
”Ett krig i Europa med Ryssland som en av deltagarna skulle bli helt förödande, inte minst för Ryssland. För en utomstående betraktare ter sig krigshysterin hos ledande svenska medier och opinionsbildare som obegriplig, Det ständiga svenska talet om hotet från Ryssland blir som att måla fan på väggen. Det förändrar den traditionellt fredliga ryska synen på Sverige, som har ett stort säkerhetspolitiskt värde för oss, och riskerar i ofärdstider dra oss i fördärv. Krigsfaran för Sverige ligger inte i ett isolerat ryskt angrepp på Sverige utan fastmer i att den spända säkerhetspolitiska situationen i Nordeuropa mellan öst och väst urartar med katastrofala följder för oss och alla andra. Alltså bör vi på alla tänkbara sätt verka för att minska dessa stormaktsspänningar och inte bidra till att öka dem genom att gå i USA:s ledband."

….till   Göran Greider, som skriver: Jag saknar den en gång starka antimilitaristiska traditionen som fanns i svensk socialdemokrati, sida vid sida med de försvarsvänliga krafterna. Idag är den traditionen i stort sett borta. Bara vagt anas den ibland i Margot Wallströms irriterade ansiktsuttryck när hon får frågor om hon är osams med försvarsminister Peter Hultqvist. Jag tror att vi om tio år kommer att se tillbaka på de här åren som att de var en smula förryckta. Och kanske har det redan börjat kännas i luften: Den försvarspolitiska alarmismen har blivit svårare att hålla vid liv.”

….till   Pierre Schori, som skriver i AB-debatt under rubriken ”Prata med Putin – för vår säkerhets skull”. Han förefaller inte vara någon beundrare av president Trump. Han skriver att dennes America First-slogan inrymmer ”en giftbägare av inskränkt nationalism, självgodhet och intolerant världsbild, parad med en militariserad utrikespolitik och förakt för diplomati och multilateralism”. Schori skriver vidare:      ”Varför har vi inte en fortlöpande seriös säkerhetspolitisk dialog med Ryssland, när vi hade en sådan under det kalla kriget, då Sovjetunionen ockuperade halva Europa?” Nyligen inledde Schori ett möte i en knökfull sal här i Tyresö.


-->
….till   Kunskapskanalen på Sveriges Television som sänder den amerikanska dokumentärserien ”The Vietnam War” på tio avsnitt varje lördagkväll. Programmet har underrubriken ”Helvetet på jorden” och Vietnamkriget gör skäl för det namnet: I kriget dödades 58 000 amerikanska soldater, ca 250 000 sydvietnamesiska soldater, ca en miljon nordvietnamesiska stridande plus ca 2 miljoner civila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar