söndag, januari 21

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1116) 07-01-21 till....

....till minnet av Martin Luther King, vars födelsedag var i måndags den 15 januari. Han sa bland annat: ”Varför skall det finnas hunger och brist i något enda land, i någon enda stad, vid något enda bord, när människan äger resurserna och kunskaperna för att fylla hela den mänskliga tillvarons grundläggande behov?”

....till Tuffs diskussionscafé Filosofika, som i måndags (15/1) hade en livlig diskussion i ämnet ”Varför utrotar människor sig själva?” Fyra av deltagarna hörs i dagens Radio Tuff om en stund. Nästa Filosofika äger rum måndag den 26 februari. Ämne: ”En gång var Gud kvinna”

....till Tyresös oppositionsråd Anders Bergérus, som i sin blogg skriver positivt om krönikan i förra Radio Tuff. Den hade rubriken ”Folkrörelserna är döda? Leve vad då?”

....till Maj Wechselmann, som (AB 16/1) påminner om amerikanska och brittiska försäkringar, upprepade av svenska tidningar, om att invasionen av Irak inte gällde landets stora oljetillgångar. Men hon hävdar, att Irak rånas på sina tillgångar: ”Sedan ockupationen har det irakiska oljedepartementet varit under konstant tryck från stora amerikanska oljebolag, vars konsulter har suttit på departementet ett halvår i taget och avlöst varandra. Det är konsultföretaget Bearing Point (en av Bushs största valfinansiärer) som nu har skrivit klart lagförslaget på 40 sidor.” Och hon tillägger: ”I framtiden kommer, enligt det irakiska oljedepartementets byråkrater, fyra utländska oljebolag att kamma hem tre fjärdedelar av vinsterna från oljeproduktionen: de två amerikanska bolagen Exxon-Mobile och Chevron och brittiska BP-Amoco och Royal Dutch Shell.

....till Erik Wijk och Åsa Linderborg som försvarar sig mot fräna angrepp från Expressens PM Nilsson. De avslutar sin långa artikel med: ”Var tid måste vara på vakt mot stormaktskryperiet – vare sig stormakten betecknas nazistisk, kommunistisk eller demokratisk. Varje liberal tvingas fråga sig: Ställer jag upp på detta?”

....till den brittiska biståndsorganisationen Oxfam, som rapporterar att minst 70 nomader i Somalia dödades när amerikanerna bombade i misslyckade försök att döda tre Al-Quaida ledare. Oxfams regionale chef Paul Smith-Lomas kommenterar: ”Enligt internationell lag är det en plikt att skilja på militära och civila mål. Vi är djupt oroade över att denna princip inte följs och att oskyldiga människor drabbas”(Källa: The Independent 13/1)

.... till afrikareportern Martin Fletcher, som i brittiska The Times (8/1) uttrycker liknande åsikter om Somalia som Radio Tuffs Hampus Eckerman gjorde förra veckan. Fletcher påminner om att de senaste femton årens inbördeskrig har krävt uppåt en miljon människoliv och skriver: ”Jag är inte ute för att urskulda de islamistiska domstolarna. Deras ledarskap inkluderade extremister med farliga avsikter och förbindelser, men under sex månader lyckades de med den nästan omöjliga bedriften att återställa ordning i ett land som föreföll oregerligt. Detta åstadkoms inte genom att med drakoniska bestraffningar förtrycka det som återstod av personliga friheter –såvida man inte menar att förbjuda användandet av vapen och narkotikapreparatet gat, vilket gjorde hälften av de somaliska männen smått tokiga. Domstolarna var mindre förtryckande än våra vänner i Saudi-Arabien” Och Fletcher uppmanar oss att fråga vilken irakier som helst om vad de tycker.

....till förre moderate riksdagsledamoten Tom Heyman, som i Svenska Dagbladet (13/1) undrar, varför svensk militär är i Afghanistan och enligt planerna kommer att placeras också i andra områden: Han skriver: ”På vilka sätt förbättras vår säkerhet när vi deltar som stridande part i något som närmast liknar gammaldags kolonialkrig? Dagens upprustning är i hög grad ett arv från det kalla krigets dagar. USA har utvecklat en gigantisk krigsmakt och svarar ensamt för hälften av världens militärutgifter. Förstörelsekapaciteten är enorm, men det politiska resultatet är magert. Trots en gigantisk militär överlägsenhet förlorade man mot en barfotaarmé i Vietnam, man misslyckades i Iran, Libanon och Somalia, och krigen i Afghanistan och Irak har inte gått som planerat. Militärer har i alla tider rustat för "förra kriget". Man tränar och övar på det som man tror man kan och industrin utvecklar ständigt nya vapen som kan vinna de krig som redan har varit. Men fienden gör sällan som planerat. Krig är oförutsebart; så har det alltid varit. Vad händer när den tänkta fienden inte tillhandahåller de mål som skulle bekämpas? Vad gör man om fienden utnyttjar helt andra metoder, kapade civila flygplan i stället för vanliga bombplan?”


....till Tuff-styrelsen, som i går (lördag 20/1) ägnade fem timmar åt att planera kommande verksamhet. Både styrelsemötet och planeringsmötet leddes på ett utomordentligt sätt av Sylvia Ljungdahl. Trots att medelåldern på deltagarna inte var extremt låg (veckans understatement) var det en uppsluppen och konstruktiv stämning bland det dussintal deltagarna.

....till Tyresö Närradioförening som inbjuder alla föreningar till en informationsträff i Föreningsgårdens Kulturcafé onsdag den 24 januari kl 19. Tilltugg och rentav juice, öl eller vin bjuds det på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar