söndag, januari 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1115) 07-01-14 till....

....till gandhianen Jan Viklund som påminner oss om följande ord av Gandhi: "Ett gram praktik väger tyngre än tonvis med teorier". I viss mån har Tuff under mer än 35 år sysslat med praktiken, inte minst genom att finansiera utmärkta projekt i Indien, Latinamerika och några ställen i Afrika.

....till en gandhian, som intensivt ägnar sig åt praktiken, Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas. På tal om små och stora projekt citerar han E.F. Schumachers boktitel: Small Is Beautiful: Economics As If People Mattered. I ett brev berättar Bhikhu om att projekten i det tidigare så gudsförgätna Dharampur nu omfattar 100 byar uppe i bergen och sammanlagt 80 000 fattiga människor från stambefolkningen (tribals). Han redogör för de sex ”Tuff-skolorna”, som han kallar ”språngbrädor” för en positiv utveckling på olika områden

....till tre lärare från Bergtorpsskolan i Täby som nu under några dagar finns bland projekten i Indien. Skolan har sedan 1988 tillhört de skolor som gjort berömvärda dagsverken till förmån för Tuff-projekten i Indien. Senast förra året jobbade elever och personal vid Bergtorp in 60 225 kr. I dagens Radio Tuff finns en telefonintervju med svenskarna bland tuff-projekten i Indien.

....till det ökande intresset för Indien i våra medier, till exempel inslagen om daliternas (de kastlösas) ännu svåra situation. I onsdags (10/1) recenserade Dan Jönsson på DN-Kultur två böcker på svenska om och av daliter. Han slutar sin recension: ”På femtio år har mycket hänt i Indien. Och ändå för miljoner daliter är fattigdomen och förtrycket detsamma. I dagens förföriska bilder av det indiska IT-undret är det som vanligt alltför lätt att de försvinner”

....till Maj Wechselmann, som gjort flera sevärda filmer bland Tuff-projekten i Indien. I onsdags (DN 10/1) påpekade hon, att ”Irak har kastats femtio år tillbaka i tiden”. Hon skriver: ”De förhållanden som skördar flest liv är brist på el och rent vatten. Vidriga sanitära förhållanden ger Irak en hälsostatistik som är en av de sämsta i världen i dag. Landet tycks ha rört sig bakåt till ett tillstånd som under den gamla kolonialismen”. Hon nämner bland annat att barnadödligheten är förfärande hög: 13 procent.

....till Anders Hasselbohm, som i Göteborgs-Posten (10/1) skriver under rubriken ”Saddams död döljer USA:s obekväma sanningar”. Artikeln är illustrerad med ett foto från en internationell industrimässa i Bagdad 1985. Där ser man i den amerikanska avdelningen foton av en leende Saddam Hussein och den lika fryntligt leende presidenten Ronald Reagan. Hasselbohm påpekar att denna irakisk-amerikanska hjärtlighet förekommer tre år efter Saddams dödande av 148 människor i byn Dujail, ett dåd han dömdes till döden för och hängdes. Hasselbohm: ”Dödsdom. Avrättning. Punkt. Allt i det uppenbara syftet att begrava obekväma sanningar om det senare mycket omfattande amerikanska och västliga stödet till och samarbetet med Saddam Hussein.” Hasselbohm skriver också: ”Värst är att detta krig som säkert mest handlar om herraväldet över oljetillgångarna har lett till att över en halv miljon civila irakier har dödats, 1,5 miljoner irakier har flytt sitt land” I Tuff minns vi Anders Hasselbohm från 1980-talet då han skrev en bok om alla påstådda ryska ubåtar i våra vatten. Han var skeptisk och boken hette ”Ubåtshotet, en kritisk granskning....”

....till de 35-55 personer per dag som besöker bloggarna
www.tuffsandin.blogspot.com och www.vedebesegrade.blogspot.com . Där finns många texter från Radio Tuff, av vilka många också finns på Tuffs hemsida som varje vecka uppdateras av Bengt Citron med adressen www.tuff.fred.se Bengt sköter också Tyresöradions hemsida. Den har adressen www.abcitron.net/slingan/

....till Göran Rosenberg, som i DN (9/1) skriver under rubriken ”Den korta siktens tyranni”. Han tar upp marknadens resp. politikens roller i klimatfrågan och menar att marknadens drivkrafter inte fungerar för att göra något åt detta problem. (Rosen har taggar, för är det inte snarare så att marknaden har den klart största skulden till klimatförsämringen?) Rosenberg sammanfattar: ”Klimatförändringen är inte i första hand ett marknadsmisslyckande utan ett politiskt fiasko. Den är följden av att marknaden fått ersätta politiken i sammanhang där marknaden inte fungerar. För att bryta den korta siktens tyranni är det kort sagt hög tid för mindre marknad och mera politik”

....till Paul Sheehan, som i Sydney Herald (6/1) skriver om den beundransvärda pakistanskan Mukhtar Mai. Hon är lågkastig och 2002 blev hon av männen från en annan by, som ansåg sig stå högre, utsatt för en gruppvåldtäkt. De gjorde det som hämnd för att Mukhtars tolvårige (!) bror hade pratat med en tjugoårig kvinna från deras by. Det normala i sådana fall är att den skändade kvinnan blir utstött och oftast begår självmord. Men Mukhtar hade kämpaglöd och polisanmälde gärningsmännen. I första vändan dömdes sex av dem till döden, men efter våldsam opposition ändrades domen, eftersom de traditionella muslimska lagarna kräver intyganden från fyra vittnen som observerat våldtäkten. Men Mukhtar fick skadestånd och för pengarna har hon grundat en skola för flickor. Nu har hon, som tidigare var analfabet, skrivit en bok med titeln ”In the Name of Honour” (I hederns namn)

....till Maria Hagberg och Ibrahim Kakahama, den senare son till en muslimsk imam, som i Svenska Dagbladet (8/1) kräver att imamer i Sverige i sin undervisning skall följa svenska lagar om äktenskap och kvinnors likaberättigande. De menar att många sekulära krafter inom islam tystas ned i debatten. Och de skriver:

”Vi tror på principen om ickevåld. I fredagsbönen är det viktigt att imamer inte uppmuntrar muslimer att ta till våld med hjälp av Koranens texter om våld. Moskéerna ska vara en religiös samlingsplats för bön, om man är troende, likväl som andra religiösa rum, och ska inte vara en plats för uppmuntran till terrorism eller hets mot folkgrupp. Det är oerhört viktigt att varje imam framhåller att Sverige är ett sekulärt land. Här får man ha vilken religiös tro man vill, men religionen är individens ensak. Våld i religionens namn kan aldrig accepteras. Våld strider mot mänsklighetens fortlevnad.”

....till Sveriges Television, som i torsdags (11/1) visade Caroline Campbells Tjetjenienfilm "När den ryska björnen äter sina barn". Svenska Freds har bidragit till finansieringen av filmen. (Monica Schelin kortrecenserar)

....till Succékanalen 91,4 (Tyresöradion) som från och med i dag (07-01-14) har två halvtimmar av stort intresse för de samhällsengagerade. TV-reportern Lars Borgnäs intervjuas om Palmemordet, de påstådda ryska ubåtarna i svenska vatten, Estonias vapenfrakt och Gaza. Birgit Peters i sällskapet ”Per Anders Fogelströms vänner” intervjuas om författaren och fredskämpen Fogelström. Båda programmen hörs tillsammans med tio andra fram till den 4 februari.

....till två Tuff-arrangemang i veckan:
Diskussionscaféet Filosofika med ämnet ”Varför utrotar människorna sig själva” har nästa träff redan måndag den 15 januari kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80. Och på lördag den 20 januari har Tuff en planeringsträff på Alby friluftsgård.

....till Svenska Freds, vars vapenexportgrupp har kick-off för vårens aktiviteter onsdag den 17 januari kl 18 på Svenska Freds, Svartensgatan 6 på Söder. Gamla och nya medlemmar är välkomna.





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar