lördag, augusti 23

De vinklade reportagen om de ryska lastbilarna

I ett par veckor har över 200 stora ryska lastbilar skildrats av våra medier. Enligt ryssarna var de lastade med förnödenheter (mat, vatten och mediciner m m) till den nödlidande befolkningen i Luhansk, som ukrainska armén och dess halvskumma hjälptrupper nu beskjuter med granater. I tre veckor har staden med normalt en halv miljon invånare varit utan el, vatten och nästan utan mat.

I en vecka har denna hjälpkolonn lastbilar blivit stoppade vid gränsen Under tiden har medierna gång på gång lämnat obelagda uppgifter att de var militära fordon, lastade med vapen. Många av lastbilarna har undersökts utan att man hittat något militärt utan bara fredliga förnödenheter.

Så ledsnade ryssarna och körde i går in till Luhansk med sin för människorna där nödvändiga proviant. Röda korset vågade inte att medverka till transporten, eftersom den ledde in i en krigszon. Västliga medier och politiker brännmärkte snabbt och högljutt den ryska, fredliga hjälpaktionen som ett ruskigt brott mot internationell rätt.

Nu när vapensmugglingen till separatisterna har visat sig vara en bluff använder man från Ukrainas sida en märklig variant. Lastbilarna sägs ha varit lastade med vapen men nu på hemvägen till Ryssland. Behöver verkligen ryssarna vapen från de nu hårt trängda separatisterna? Man påminns om vad utgivaren av den ledande tyska affärstidningen, Handelsblatt, nyligen skrev: "Vi kan inte se på Ryssland med Tea Party-rörelsens ögon".

PS: Förra året sade jag i Radio Tuff att det var ”med vämjelse” jag noterade Putins nationalistiska tirader -- utan att nämna att konkurrensen i ämnet var stenhård från västliga ledare. De överträffas nog alla av Ukraina, vars högerextrema tycks ha alltför stort inflytande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar