lördag, augusti 2

TVÅ ONÖDIGA MASSMORD PÅ CIVILA JAPANER

På onsdag den 6 augusti är det Hiroshimadagen, på lördag den 9 augusti är det 63 år sedan också Nagasaki förintades av amerikanska atombomber. Alltså finns Tuff-aktivister på lördag i Tyresö Centrum, delar ut flygblad om kärnvapnen och papperstranor som i Hiroshima blivit symbolen för att minnas de hundratusentals civila offren. Vi samlas för att tillsammans kunna manifestera vår avsky för vapen som kan vålla den i särklass värsta förintelsen i världshistorien.

Självklart förstår vi att detta inte är trendigt. Så här års är det våra sexuella egenheter som står i fokus. Privatisering vinner framgång på de mest skilda områden. Får fredsrörelsen under veckan ens en hundradel av den medieuppmärksamhet som Pridefestivalen fått vore det en överraskande framgång.

Ja, det privata lockar. I maj hade Radio Tuffs krönika för en gångs skull ett delvis privat ämne. Den hette ”Skitjobbigt men skitbra” och handlade bland annat om mina dagar på Södersjukhuset. Plötsligt kom det massor av reaktioner på en krönika. Jag är förstås tacksam, ja nästan rörd, över denna medkänsla från snälla människor. Men en Bollmoragubbes hälsa –eller sexuella erfarenheter- är långt ifrån så viktig som solidaritet med världens fattiga och den civila kampen mot krigiskt våld i allmänhet och massförstörelsevapen i synnerhet.

USA:s framgångsrika tolkning av historien har dominerat också i Europa. Många tror ännu på att de exempellösa massmorden på japanska civila förkortade kriget, ja rentav räddade människoliv. Historikerna håller inte med. Redan på Hiroshimadagen 1986 skrev historieprofessorn Göran Rystad i Sydsvenskan:

"Talet om atombombernas berättigande genom räddningen av hundratusentals liv bör förvisas till historiens skräpkammare"

Även allierade ledare som Winston Churchill, Dwight D Eisenhower och den amerikanske presidentens stabschef, amiralen W.D. Leahy, avfärdade pratet om att atombomberna över Japan förkortade kriget. Och höga amerikanska militärer fann det tursamt att USA vann kriget. Hade de förlorat, hade de i likhet med många japaner och tyskar blivit hängda som krigsförbrytare, menade de. Redan i mars 1945 dödades 83 000 civila Tokyobor i ett av många amerikanska terrorangrepp.

Ja, japanerna i sina ruinstäder var färdiga att kapitulera före atombomberna och de hade skickat flera sådana trevare via neutrala länder, typ Sverige. Men de önskade, att kejsaren skulle få sitta i orubbat bo Men det märkliga var att efter förintelsen av Hiroshima och Nagasaki gick amerikanerna snabbt med på att Japan skulle få behålla sin kejsare. Ville USA till varje pris med atombomberna demonstrera sin väldiga vapenmakt, kanske för att sätta sig i respekt hos sin vapenbroder, Stalins Sovjetunionen? Det finns radikala forskare som svarar att det var så.

Sovjetunionen var inte overksamt i fjärran östern. Just den 8 augusti 1945 lät Stalin angripa Japan. Det var två dagar efter Hiroshimas förintelse och dagen före Nagasakis. Samma dag enades segermakterna i London om Nürnbergstatuterna, alltså på vilka grunder man skulle låta hänga tyska ledare. Anfallskrig, ”brott mot freden”, ansågs där som den värsta förbrytelsen och självfallet hörde också massmord på civila till de värsta förbrytelserna. Men det gällde bara förlorarna, så 8 augusti framstår –i hård konkurrens!- som den kanske främsta av krigets hycklardagar.

Dagens kärnvapensituation sammanfattas av Eva Moberg med pricksäker ironi:

"Den som har kärnvapen är en stormakt, men kärnvapen får inte komma i händerna på en galning, för bara en galning kan vilja starta ett kärnvapenkrig. Man har dom bara för att andra har dom och att omvärlden ska tro att man är tillräckligt galen för att använda dom. Om omvärlden tror att man är tillräckligt galen för att använda kärnvapen, då hör man till dom största. Omvärlden får inte börja tro att man är klok, för då blir det väldigt farligt."

Välkomna till Tyresö Centrum den 9 augusti hälsar

Åke Sandin i Tyresö FredsFörenings Radio Tuff (nr 1196) 2008-08-03

1 kommentar:

  1. Jag förstår att du är förbannad. Det var det sökordet som hittade din blogg och jag kan bara hålla med.

    Vad ska vi göra? Ärligt, jag vet inte. Allt går åt fel håll (FRA, datalagring, EU direktiv). När ska vi äntligen vakna upp i ett samhälle som inte stiftar dessa lagar?

    SvaraRadera