lördag, februari 23

Kränkningar


Ryskt plan flög ”provocerande”?
I går (22/2) var förstanyheten på Radio och TV att ett ryskt jaktplan hade flugit nära ett svenskt plan på internationellt vatten över Östersjön. Försvarsminister Hultqvist var upprörd över att ryssarna uppfört sig ”provocerande”.

Det uppgavs att det handlade om ett svenskt signalspaningsplan. Det som däremot inte sades var vad det svenska planet spanade på och var det befann sig vid incidenten,

Det visade sig att det svenska planet var på spaning många mil öster om Gotland och ännu längre från den svenska fastlandskusten. Det befanns sig däremot nära ryskt territorialvatten inte långt från den ryska staden Kaliningrad med dess militära anläggningar.

Vilka ”kränker” svenskt territorium?
Inget väsen från våra medier blir det dock när främmande krigsmakter ”kränker”  vårt territorium, Härom månaden kom det blott notiser om detta bland annat under rubriken ”Ryssland står för en bråkdel av kränkningarna”.

Där kunde man läsa, att främmande makt har kränkt svenskt territorium nästan 50 gånger under de senaste tre åren, enligt statistik från Försvarsmakten. Och att enligt överstelöjtnant Stefan Wilson, chef för taktikavdelningen på Försvarshögskolan står Ryssland bara för tre överträdelser som alla är med flyg, en gång i april 2016 och två gånger 2017.

--Det är en vanlig missuppfattning att Ryssland skulle stå bakom de flesta överträdelserna, säger Stefan Wilson

Nej man undrar förstås vilka makter som har kränkt Sverige 47 gånger under tre år. Kränkningarna har troligen skett av de många NATO-makterna runt Östersjön: Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland Estland och kanske av USAs flyg.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar