söndag, november 30

30/11: Då Karl XII:s dag -- nu kåldolmens

Nu är det bara några timmar kvar av 30 november. Förut kallades den Karl XII:s dag. Några kungabeundrare, ofta från högra ytterkanten, samlades då vördsamt runt statyn av krigarkungen i Kungsträdgården.

Kanske höll de tal och sjöng nationalistiska sånger. De talades knappast om det elände och död som den unge enväldige kungens ständiga krig vållade människor inte bara i Sverige utan lite varstans i Europas.

Hur var det Esaias Tegnér skrev? Jag citerar ur mitt minne som inte alltid är att lita på:

Tre konungar tillhopa
ej skrevo pilten bud.
Lugn stod han mot Europa,
en skägglös dundergud”.

Från 18 års ålder förde han krig, tills han vid 36 års ålder mötte samma öde som han drabbat så många andra med. Han dödades utanför den den norska fästningen Fredrikshald den 30 november 1718.

Dödsfallet är omdiskuterat bland historikerna. Blev han träffad av en fiendekula eller blev han dödat av en av sina egna? Minns att någon i samma skyttegrav vittnade om att ”es kam einer kriechend” -- det kom nån krypande.

Någon har också påstått att den dödade kulan i själva verket var en knapp. En del trodde vidskepligt att på kungen bet inte vanliga kulor. Det verkar lite knäppt (sic), ja knappt (sic) troligt.

Efter det svenska nederlaget vid Poltava i Ukraina 1709 tillbringade Karl XII flera år i Turkiet, där kalabaliken i Bender ägde rum 1713. Där skall svenskarna ha lärt sig att uppskatta kåldolmar.

Beträffande 30 november har numera ”Kåldolmens dag” konkurrerat ut beteckningen ”Karl XII:s dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar