lördag, november 23

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1352) 24/11 2013 till....


….till              minnet av Gunnar Petersen
som avled den 6 november i sitt 81:a år. Han var under decennier en mycket uppskattad chefstjänsteman i Tyresö kommun. Hans stora insatser för Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) kan inte överskattas. Tillsammans med sin framlidna fru Margaretha var han i decennier drivande för Tuffs många projekt i Indien. Bland de hundratals brunnar som Tuff finansierat där finns också en med namnet "Gunnar Well". När Gunnar 2007 fyllde 75 och Margaretha 70 inrättades i en av Tuff-skolorna bland Dharampurs fattiga byar ett litet bibliotek med läsesal och fick namnet  "Petersen Reading Room". Och härom året, när Margaretha gick bort var det många som viille hedra hennes minne, så för av Tuff insamlade pengar blev det en samlingsplats med namnet "Margaretha Square". För dem som vill hedra minnet av Gunnar Petersen finns mangogram med rubriken "Till minne av…." att köpa av Tuff. Varje mangoplanta kostar 5 kr och mangogrammen har redan bidragit till att över 100 000 mangoträd planterats i indiska Dharampur, vars många fattiga byar låg Gunnar varmt om hjärtat.

Mangogram kan beställas av Monica Schelin, tel 712 2581 eller av Åke Sandin: ake.sandin@tyresoradion.se

….till              vår främste indiske partner, Bhikhu Vyas,  som först kort meddelade att han var förstummad (not speakable) efter beskedet om vännen Gunnars död. Sedan skrev han och hedrade Gunnars minne genom att erinra om den värme och gästfrihet han hade erfarit under sex av sina besök i Tyresö, då han och hans fru Kokila hade haft förmånen att bo hos Petersens på Lummergången i Krusboda. Han mindes också när Gunnar Petersen 1989 tillsammans med Åke Sandin besökte projektområdet i Indien. Det var under en tid då Tuff i åratal finansierade undervisning i 50 stora skoltält av barn till säsongarbetande sockerrörshuggare, som bodde i eländiga läger. Då introducerades Gunnar med det bergiga området Dharampur med sina 100 små fattiga byar bebodda av tribals (stambefolkningen). De var analfabeter men sedan dess har tusentals av deras barn fått undervisning i sex av Tuff finansierade grundskolor och ett gymnasium. Dessutom har Tuff-pengar räckt till många brunnar och jordbruksförbättringar i detta tidigare så gudsförgätna område.
                     
….till              Tyresö Nyheters novembernummer som har  en artikel med rubriken STRANDSKOLAN SLOG REKORD! Förutom skildring av skolans Öppet hus finns också bild på läraren Mia Tranehed, som berättar om hur väl pengarna används i indiska Tuff-skolor. Tuffs Monica Schelin intervjuas också och berömmer skolan, vars nya tillskott på över 45 000 kr gör att Tuff i år kan skicka 215 000 kr till  skolorna i ett av Indiens fattigaste områden. Hon betonar att alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat, så att varenda insamlad krona kan skickas till ändamålen. Tidigare i år har också Tyresö skola, Kumla skola i Tyresö liksom Alléskolan i Lerum gjort berömvärda insatser för indiska systerskolor.

...till                amerikansksvensken Ellis Wohlner, som nominerat visselblåsaren och avlyssningsavslöjaren Edward Snowden till Harald Edelstampriset som utdelas i april nästa år. Edelstam (1913-1989) var diplomat och visade ofta stort civilkurage, till exempel när han efter militärkuppen i Chile den 11 september 1973 räddade tusentals Allendeanhängare undan svåra repressalier.

….till              människorättsexperten Thomas Hammarberg med många internationella uppdrag bakom sig, bl a i 46 av Europas länder. Han var verkligen hörvärd när han vid ett möte i Tyresö bibliotek den 21 november inledde en diskussion. Den handlade bland annat om Georgien, där Telia Sonera hjälpt regimen med övervakning av invånarna. Om det korta kriget 2008 bekräftade han att det var det nyliberala och USA-vänliga Georgien som hade anfallit Ryssland - och inte tvärtom som våra medier har framställt det. Om Sverige tog han upp tveksamma polisregister men som positivt också de ständiga manifestationerna utanför regeringsbyggnaden Rosenbad på torsdagmornarna. Då när statsråden anländer finns alltid funktionshindrade där med sina rullstolar och käppar. De kräver "bättre tillgänglighet", också det en mänsklig rättighet.

….till              föreningen Iraksolidaritet, som den 12 november hade ett seminarium under rubriken "Irak ett förgiftat land". Det handlade om angreppen på den irakiska staden Falluja april 2004 då tusentals människor dödades av amerikanska bomber. Även kemiska vapen som vit fosfor och utarmat uran användes, så många barn föds med svåra missbildningar och cancersjukdomar ökar dramatiskt.

….till              Ibrahim Isaac, ordförande i Syriska Riksförbundet, som den 14 november inledde ett Tuff-möte i Tyresö om kriget i Syrien. Han imponerade genom sin kunnighet och objektivitet. Var mindre ensidig om det komplicerade läget än våra medier vanligen har varit. Han sekunderades fint av Ellias Kasskawo, ordförande i Syriska föreningen i Stockholm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar