lördag, mars 9

ROSOR från RADIO TUFF (1336) 10-24 mars -13 till….


….till Tyresös Kultur- och idrottsgala, som den 8 mars hyllade Sylvia Ljungdahl med priset som "Årets ledare". Jätteroligt och välförtjänt! Sylvia har i många år varit ordförande i två av kommunens mest aktiva föreningar, Tyresö Kvinno- och Tjejjour och Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Hon har alltså både på mikro- och makronivå lett arbetet mot våld.

….till Anders Ferm och Maj Britt Theorin som skriver i DN (17/2) under rubriken "Svenska Natoförespråkare håller tyst om kärnvapen". De påminner om att Sverige levat i fred under de båda förödande första och andra världskrigen och undrar: "Tänk om freden inte berodde på försvaret utan på den alliansfrihet dåtidens politiker slog vakt om….?". De påminner också om Natos kärnvapen: "De amerikanska strategiska kärnvapnen förblir den yttersta garantin för Natos säkerhet. USA - och därmed Nato - håller sig till och med med en doktrin om 'first use' av kärnvapen". Och mot de alltmer högljudda kraven på svenskt medlemskap i Nato invänder de: "Vår grundsyn är att kärnvapen inte bringar någon säkerhet. Tvärtom, den som förlitar sig på sådana vapen blir mer utsatt för kärnvapenhot än den som inte gör det"

….till fredsforskaren Jan Öberg som i många år varit mannen bakom Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning (TFF). Nu skriver han om det västliga hyckleriet om Iran: "Kärnvapenstaterna förfogar över omkring 17 000 kärnvapen. Ingen av de regeringar, som hävdar att Iran inte skall skaffa kärnvapen har gjort någonting för att uppnå målet att avskaffa kärnvapen, vilket stipulerades i ickespridningsavtalet. Vi borde prata mera om innehavet av kärnvapen än spridningen av dem". På frågan om väst och Israel borde frukta Iran, säger Jan Öberg: "Irans militära utgifter är ungefär lika stora som Norges och uppgår till 7 miljarder dollar. Det är en procent av USA:s militära kostnader och hälften av vad Israel, vars befolkning är en tiondel så stor som Irans, satsar på vapen. De iranska ledarna vet mycket väl, att det under dessa styrkeförhållanden skulle vara självmord att starta ett krig." Jan Öberg erinrar också om Irans historiska erfarenheter: "Iranierna kommer ihåg den amerikansk-brittiska kuppen 1953 mot den demokratiskt valde dr Mossadegh som ledde till shahens diktatur till 1979, liksom de också minns att väst stödde Saddam Husseins krig mot Iran på 1980-talet"

….till Lars-Gunnar Liljestrand som i föreningen Afghanistansolidaritets tidning nu skriver:: "Soldater ur ISAF-styrkan har återigen ockuperat och skadat en av Svenska Afghanistankommitténs kliniker i Wardakprovinsen, ca en timme från Kabul. Nu kräver organisationen, tillsammans med ett nätverk av organisationer som bedriver hälsovård i Afghanistan, att de intrång som internationella och afghanska trupper utsätter vårdcentraler och sjukhus för omedelbart ska stoppas. På morgonen den 11 februari landade två militärhelikoptrar från ISAF i byn Dandokai, i Wardakprovinsen. Soldater från ett internationellt förband bröt sig in i Svenska Afghanistankommitténs hälsoklinik. De band och satte en ögonbindel på den vakt som var i tjänst vid tillfället. Ockupationen pågick i flera timmar. Dörrar och fönster förstördes, liksom medicinsk utrustning. Mediciner slängdes ut på golvet. - Det här är helt oacceptabelt. Kliniken har en fullt synlig skylt som visar att det är en vårdcentral, det råder inga tvivel om vad vi använder lokalen till, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommitténs landschef. Vi är mycket besvikna på ISAF".

….till Lena Lönnqvist, f d rektor vid Sjöviks folkhögskola, som i tre månader vistas i Palestina i det ekumeniska följeslagarprogrammet, skriver från South Hebron Hills på Västbanken: "Det känns både fantastiskt och tragiskt, för man kommer mycket nära konsekvenserna av den israeliska ockupationen för de små byarna i området. Vi som är följeslagare besöker palestinska byar som antingen har ett beslut om att byns invånare ska tvångsförflyttas eller har fått beslut av Israel om att demolering ska ske av hem, skolor, vattencisterner, olivträd eller djurhägn. Man undrar hur människor orkar leva vidare med sådana besked – som vi ser verkställs kontinuerligt. Dessutom lägger bosättarna i South Hebron Hills beslag på marken här, även om den tillhör en palestinsk familj."

….till minnet av Sofie Wenander, som dog den 26 februari i sitt 80:e år. Hon var en av grundarna av Tuff och en av de första som besökte Tuffs omfattande Indienprojekt. Hon var aktiv i Svenska kommittén för Vietnam och var en av de första Tuff-medlemmarna som tog hand om amerikanska desertörer. Hennes närmaste anhöriga nämner med rätta Sofies "oräddhet, lojala vänskap, tro på kärlek och solidaritet och kamp för en bättre värld".

….till Tyresöborna Karin och Bror Perjus, som nu hjälper en syrisk flyktingfamilj. Tuff har bistått en smula med kostnaderna. Mera om detta senare i Radio Tuff.

….till Det ryska humorprogrammet Yesterday Live, som har en rolig parodi, kallad Mamma Mia, om den svenska rysskräcken och våra förbindelser med Nato. I våra västligt indoktrinerade medier kallas det ironiska inslaget för ett "hån" mot Sverige men för alla som gillar ironi finns det att se och lyssna på i YouTube. Klicka på http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TkwgVCdRMUs

….tilll Tuffs bistånd till fattiga i Indien, Belgrad, Bagdad, Afghanistan, Guatemala och Kongo. Under åren 2007-2012 har föreningen betalat ut nästan två miljoner kr, det mesta till våra partners projekt i Indien. Det bör observeras att utöver de för ändamålen insamlade pengarna har Tuff betalat ut 146 000 kr ytterligare. Det är tvärtemot vad de stora biståndsorganisationerna gör. De har rätt att till löner och reklam ("administrativa kostnader") använda upp till 25 procent av pengarna. Det känns bra att vi i Tuff jobbar oavlönat och utan minsta egenintresse.

….till dem som bidrar till den planerade skolan för fattiga barn i Kongo. I höstas skänkte Tuff 25 000 kr till ett första klassrum. Men tack vare solidariska människors bidrag till Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 har pengar både till ett andra och ett tredje klassrum finansierats och kostnaderna för ett fjärde är på god väg att täckas.

….till Tuff-medlemmar, som nu i strid ström betalar in årsavgiften på 200 kr (familjemedlem: 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37-6. Några bidrar också med gåvor. Heder och tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar