fredag, april 15

Tyresö finns också i Indien

Tyresöradion är ju lokal men den brukar framhålla att den också blir global genom att Tyresö är en invandrarkommun. Här finns människor från alla svenska landskap och också från många andra länder världen runt.

MASSOR AV PROJEKT
Men Tyresö finns också utomlands, inte minst i Indien. Där har Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) i 40 år finansierat massor av projekt för de fattigaste av de fattiga. Det har blivit många skolor i områden, där föräldrarna varit analfabeter. Där finns bland annat skolbyggnader som Kumla Wing och Nyboda Wing, uppkallade efter Tyresöskolor som gjort dagsverken för sina sämre lottade jämnåriga i Indien. Flera av de 200 brunnar som anlagts har uppkallats efter Tyresöbor.

KUMLA SKOLA VÄRLDSMÄSTARE?
Kumla skola har sedan 1970-talet gjort dagsverken för projekten i Indien. Förra året jobbade skolans personal och elever in ca 90 000 kr under sitt dagsverke. Och till den 26 maj i år planeras ett nytt dagsverke. Inte undra på att Kumla ibland har kallats ”skolvärldsmästare i internationell solidaritet”. Men också Strandskolan och Tyresö skola har de senaste åren gjort jättefina insatser för projekten.

INDIER BESÖKER TYRESÖ I MAJ
I mitten av maj finns Tyresös två främsta indiska partners, Bhikhu och Kokila Vyas här på besök. De har i 30 år på ett beundransvärt sätt fått Tyresöpengar att räcka till förvånansvärt mycket. Inte bara till skolor och brunnar utan också till dammar, vattenförsörjning, datorer, hälsovård och till plantering av över 100 000 mangoträd. Dessa träd växer i utfattiga Dharampurs tidigare så försummade byar, där frukterna med sina A-vitaminer nu motverkar många människors tidigare nattblindhet. Den ”perfekta presenten”, dvs Tuffs mangogram, har bidragit till denna succé. De finns i tre varianter: 1) För att gratulera, 2) Istället för blommor” och 3) Till minne av”.

IRAK, AFGHANISTAN, GUATEMALA
Medan Tuff årligen kunnat skicka 300 000 kr till indiska partners har föreningen också delfinansierat projekt i andra länder. De senaste tre åren har sammanlagt 72000 kr skickats till barnbibliotek i Irak, för hjälp till fattiga krigsdrabbade afghaner och till utbildning av ”barfota” barnmorskor i Guatemala. I Tuff arbetar alla oavlönat, så varenda krona kan oavkortat skickas till ändamålet. Och skattebetalarna betungas inte heller, eftersom föreningen inte har några offentliga bidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar