fredag, november 5

Bengt Svensson: Valresultat, nobelpris och ”vapenfritt”

Hej alla lyssnare!

Mellanårsvalet i USA gick ungefär som väntat. Republikanerna fick 11 miljoner färre röster än 2008. Jo det stämmer. 11 miljoner färre amerikaner röstade på republikanerna 2010 än 2008. Å andra sidan förlorade demokraterna 30 miljoner röster jämfört med
2008, 35 miljoner jämfört med 65 miljoner.

Så det här valet handlade om vem som var minst impopulär. I flera lokala val ställde samma demokrat upp mot samma republikan som 2008. Medan demokraten vann 2008, så fick den vinnande republikanen 2010 färre röster än samma förlorande republikan 2008.

Jag är ungefär lika upphetsad över demokraternas förlust 2010, som jag var över deras och Obamas triumf 2008. Inte särskilt mycket. Inte mycket kommer att hända de närmaste 2 åren. Obamas hälsoreform och finansreform kommer att läggas på is i brist på finansiering. Finansiering kommer han däremot att få för sina pågående krig och eventuellt kommande. Nobelkommittén var ju omtänksamma nog förra året att förse Obama med en liten grundplåt till upptrappningen av Afghanistankriget, och det värmde säkert. Nobels fredspris har alltmer degenererat till en ritual i inbördes beundran för västs självbelåtna liberaler.

I måndags, dagen före valet, fick lillflickan en oväntad lovdag. Kaliforniens alla offentliga grundskolor höll stängt för att pengarna började ta slut. Genom att under en dag låta bli att betala löner till lärare och annan skolpersonal, skolmåltider, etc, så sparade staten en del pengar, och de hoppas kunna avsluta skolåret under ordnade former i stället för att bara skicka ungarna på sommarlov en vacker dag i maj när göken gal och pengarna är slut.

I förra veckan besökte vi Yosemite (Josämmiti med betoning på ä!) nationalpark. Parken är större än Gotland, men de allra flesta åker in i en återvändsgränd, kanske världens mest storslagna, som heter Yosemite Valley. Där parkerade vi och vandrade upp till en rad byggnader med museum, restaurang och annan service för besökare. På stigen möttes vi av en snygg skylt med texten: Gunfree zone, alltså vapenfri zon!

Jag tolkade det som personalens protest mot ett tidigare beslut i kongressen att tillåta besökare att bära dolda vapen, dvs pistoler, i USA:s nationalparker. Motiveringen var självförsvar. För en amerikansk kongressledamot är det förstås en traumatisk upplevelse att ställas öga mot öga med en till tänderna beväpnad ekorre, som kanske dessutom är medlem i Al Qaida.
-------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff (nr 1276) 7-21 nov 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar