lördag, juli 3

Den nödvändiga ickevåldskampen

På vapen, soldatutbildning och andra krigsförberedelser satsas det årligen i vår värld tusentals miljarder kronor, som skulle kunna användas till att göra människornas liv drägligare. På vapen kan man alltså tjäna storkovan, i det militära kan man göra karriär och nå höga positioner.

På fredliga metoder att lösa konflikter satsas inte mycket. Inte heller utbildas någon för att använda icke-våld eller civilmotstånd. Här finns det inga kortsiktiga egenintressen som sporrar. Ändå har den krigiska metoden dödat många miljoner människor under vår livstid, inte minst civila. Men icke-våldet har många kloka människor på sin sida. Så här skriver den kände amerikanske professorn Noam Chomsky:

”Den uppfattningen att motstånd mot kriget konsekvent bör gå på icke-våldslinjen förefaller mig ovedersäglig. Taktiskt sett är våld absurt.”

Författaren Bosse Gustafson skrev:

”Ska våldet avgöra, då förlorar alltid folket”.

Den amerikanska sångerskan Joan Baez undrar varför vi måste lära oss att döda varandra och tillägger:

”Människan organiserar, köper, säljer, tränar våld. Vi som pläderar för icke-våld vill organisera den motsatta sidan. Det är just det som icke-våld är, organiserad kärlek.”

Redan för över tusen år sedan fastslog den romerske politikern Cicero (106-43 f.Kr.):

”Det finns två sätt att lösa konflikter, genom överläggningar och genom våld. Det förstnämnda sättet lämpar sig för människor, det senare för vilddjur”.

Martin Luther King Jr hävdade:

”Icke-våld är ett mäktigt och rent vapen. Det är ett vapem utan motstycke i historien, vilket skär utan att såra och förädlar den människa som brukar det. Det är ett svärd som helar.”

Och sjuårige Kalle berättade:

”Min mamma säger att man ska slåss med ord. Det är därför det är sånt himla liv här. Tänk om USA och Vietnam hade stått och skrikit åt varann i flera år, va hesa dom skulle ha varit, men inte döda!”
------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (1267) 4-18 juli 2010

(I samma Radio Tuff förekommer en lång intervju med tuff-medlemmarna Lennart och Åsne Liedén, som för drygt 40 år sedan tillsammans med två andra skrev boken ”Fredspolitik – Civilmotstånd”)

3 kommentarer:

  1. Anonym1:35 em

    Styrka är våld, den maktfaktor som alla andra bygger på.

    Styrka har löst fler tvister i historien än någon annan faktor.

    Åsikten att våld inte löser något, är värsta sortens önsketänkande.
    Den som glömmer det får betala…

    Demokratins misslyckande, samhällsplanerarnas kaos… …
    VÅLD TAR MAKT OCH FRAMTVINGAR VARAKTIG STABILITET !!!
    Häpp !//Hans K.

    SvaraRadera
  2. Bäste Hans K!
    Du verkar lite makt- och styrkeberusad. Du talar om ”demokratins misslyckande” utan att konkretsera vad du menar. Och vilka tvister är det som styrka har löst?

    Henrik Tikkanen, som själv deltog i krig, skrev: ”Krig löser inga problem och alltså fortsätter de”. Och en mera kärnfull replik sägs av en soldat i en pjäs av John Arden: ”Att göra slut på krig med krigens egna medel, det är ett förbannat dåligt sätt. Man kan inte bli av med syffe genom att springa hos flera horor”

    Första världskriget med alla sina miljoner dödade fördes för att ”göra världen trygg för demokratin” och för att ”göra slut på alla krig”. Det ledde till en epidemi av diktaturer och till det andra världskrigets ännu värre massdödande. Och så har det fortsatt.

    Åke Sandin

    SvaraRadera
  3. Anonym9:24 em

    Demokrati är inget annat än ett mobbningsredskap.
    Där 51 procent kan komma att diktera över vad de övriga 49 procenten ska göra
    M.v.h//Hans K.
    PS: jag sänder dig följande kod,
    1201, för att jag ska kunna dementera inläggare med mina initialer.
    DS:Jag lyssnar med stor förnöjelse till alla dina radioprogram.

    Jag var åxå en "radiot" tills jag drabbades av Alsheimers light,tidigare (och även nu) är jag A-ceertifierad radioamatör (sm0 0mr)
    Ha det som bäst, jag gillar dina program // Hans K.

    SvaraRadera