torsdag, juni 17

Monica Schelin: ”Radio Tuff och 91,4 MHz unika”

(Monica Schelin är socionom i botten, har yrkesmässigt varit en mycket uppskattad kurator vid Nyboda skola i Tyresö, sedan personalkonsulent i kommunen. Hon var i många år ordförande i Tyresö Ulands- och FredsFörening –TUFF och i flera år på 80-talet vice ordförande i Svenska Freds)

Succékanalen 91,4 - Tyresöradion
Sedan 1995 har Åke Sandin varje vecka gjort fyra halvtimmesprogram med alla slags människor, en del kändisar men de flesta så kallade vanliga människor, helt unika, när han frågar ut dem på sitt speciella och medkännande sätt. Eftersom Tyresö är en invandrarkommun har människor födda i alla svenska landskap hörts men också folk från 60-70 olika länder. Bland de 96 programmen hittills i år har till exempel Tyresöbor födda i Finland, Island, Tyskland, Chile, Iran, Indien, Japan, Rumänien, Turkiet, Kroatien och Serbien hörts.

Succékanalen 91,4 är lokalpatriotiskt koncentrerad till Stockholms sydöstra förorter men då och då har hörts program från olika länder, såsom Finland, Polen, Tyskland, Spanien, Grekland, Cypern, Tunisien och Indien. Under april-maj 2010 har flera reportage från Turkiet sänts

Åke är en varm vän av det frivilliga föreningsarbetet, grundbulten i vår demokrati. Alltså har han presenterat många hundra aktivister från olika föreningar. Bara de första månaderna i år har många aktiva i lokala föreningar hörts, såsom jazzklubben, nattvandrarna, föräldravandrarna, fotoklubben, Korpen, Tuff, kyrkan, tennisklubben, Lions, teaterföreningen, Väntjänsten, Röda korset, och ABF. Just nu hörs en representant för Hassela Solidaritet. Dessutom har företrädare för olika politiska partier blivit intervjuade..

På Tyresöradion har massor av folkbildande program sänts, såsom serier om svenska poeter och författare, såsom Ferlin, Fröding, Snoilsky, Heidenstam, Södergran, Piraten med flera. I år har redan sju olika halvtimmar om Erik Axel Karlfeldt hörts.

Sammanlagt har Åke på 15 år gjort över 3000 olika halvtimmesprogram på denna kanal.

Radio Tuff
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har med Åke Sandin som programledare hörts varenda vecka sedan 1985. Det är förmodligen ett rekord för frivillig radioproduktion. Senast sändes Radio Tuff med ordningsnumret 1265!!

Radio Tuff gör skäl för sitt namn och riskerar inte att bli kallad för Radio Trendig. Den har starkt bidragit till att Tuff länge varit en av de allra mest aktiva freds- och solidaritets-föreningarna i Sverige. Genom kontinuerliga rapporter från Radio Tuff har människor fått reda på alla projekt i tredje världen som Tuff bidragit till. Information på radion har varit viktig för att uppåt 20 miljoner kr har kunnat skickas till projekt för tiotusentals fattiga barn i Indien.

Åke Sandin har i Tyresö erhållit kulturpris och demokratipris. 1999 fick han Mediafredspriset från Stiftelsen Inga Thorssons fredsfond. Han borde kanske också av Radioakademin få årets radiopris i klassen för närradio, tycker

Monica Schelin

PS: På www.tyresoradion.se finns aktuella programtablåer från Succékanalen 91,4 och Radio Tuff. I fliken Arkiv kan man lyssna på ett hundratal tidigare program. Och i fliken ”Sagt om 91,4” finns många hundra lyssnaromdömen om Tyresöradion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar