fredag, september 11

Marianne Stieger: Lycka är matjord och fågelsträck

(PÅANNONS: På telefon från Malmö till Radio Tuff finns nu Marianne Stieger. Medan andra världskrigets beundrade segrare sedan dess startat anfallskrig lite varstans i världen med miljontals dödade höll sig ditt forna hemland Tyskland på mattan i 54 år, ända tills Natos föga folkrättsliga anfall på Jugoslavien 1999. Och trots att du vill tala lyriskt om lyckan med fågelsträck och matjord har du också kritiska synpunkter på det tyska deltagandet i Afghanistan.)

Kära lyssnare!
Förra veckan var det 70 år sedan andra världskriget började och världen störtade ner i ett kaos av död och förintelse. Mer än 55 miljoner människor över hela jorden miste livet under de år som krigets härjningar pågick. Mer än 35 miljoner krigsskadade har under årtionden efter kriget fått leva med sina skador. Alla de miljoner som fick skador på själen är inte ens räknade.

Efter allt elände skulle man kunna tro och hoppas att krigsmakterna på vårt sargade jordklot hade lärt sig något. Men nej, inget har de lärt sig och inget har de gjort bättre. I veckan som gått firade Tyskland sin förbundsdags 60åriga födelsedag, den längsta tiden av demokrati i Tysklands historia. I stadgarna till denna förbundsdag stipulerades att Tyskland aldrig mera skulle föra krig utanför sitt lands gränser. Och vad händer nu?

För sju år sedan gick Tyskland Afghanistan tillmötes och skickade dit trupper i fredsbevarande syfte, den så kallade fredsmissionen. Under åren har tyska soldater och talibaner stupat vid Hindukush i norra Afghanistan, men hela tiden har regeringarna hållit fast vid att det har varit i fredligt syfte. Ingen har talat högt om de drabbningar som ägt rum. Men förra fredagen kallade överbefälhavaren för de tyska trupperna in förstärkning när talibanerna hade kapat två oljelastade tankbilar. Rykten hade gjort gällande att dessa bilar skulle byggas om till rullande bomber. Den tyske överbefälhavaren begärde flygförstärkning från ISAF-trupperna, under ledning av USA, som fällde bomber över bilarna. Naturligtvis dog människor. Det gör människor när bomber fälls. Det är ju själva syftet med bomber. Hade någon glömt det?

Men se nu var inte alla de 79 afghaner som dog talibaner, så som den tyske försvarsministern gick ut och talade om för pressen. Bland de dödade fanns civilister, eventuellt också barn. USA anklagade Tyskland direkt för denna krigsförbrytelse. USA av alla stater, vars krigsmakt har dödat tusentals civila i Afghanistan! Tysklands regering har lovat att undersöka och utreda händelsen med största noggrannhet. Offer är att beklaga – antingen de nu är civila eller tillhör de olika försvarsmakterna. Så är det i krig, eller som det kallas i detta fall, i fredsbevarande syfte. Krig medför alltid offer. Det är därför vi inom TUFF är pacifister.

I Tyskland vaknar nu politiker och väljare. Om 14 dagar är det val i Tyskland, i ett land vars befolkning har lärt sig av sin historia och som inte vill ha KRIG, ett ord som hittills inte uttalats i samband med Afghanistan. Men nu är ordet sagt och kraven är stenhårda: bort med tyska soldater ur Afghanistan! Kommer kansler Merkel att bli omvald efter detta tabubrott – att ha fört tyska soldater ut i krig, 70 år efter andra världskriget?

Nej, kära lyssnare, inga fler stora krig – låt oss njuta av de små lyckorna i livet: en säck matjord som den grönfingrade dottern släpade hem till sin moders balkong, där växterna förde en tynande tillvaro, en flock fåglar som vilade ut på ängen invid min badbrygga, innan den stora resan söderut skulle påbörjas. Flocken lyfte precis när jag kom ner till bryggan. En sväng västerut över Öresund och sedan raka spåret söderut mot vinterns matplats. Vilken lyckokänsla, när jag såg de små liven med sina fladdrande vingar sträva mot vinden. Hösten är på väg, men snart återvänder fågelsträcket för en ny vår med ny odlarglädje, hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1246

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar