lördag, augusti 29

TUFFS BISTÅND UNIKT EFFEKTIVT

Så här års drabbas jag som vanligt av slutet-på-sommaren-neurosen. Ändå har inte sommaren varit någon höjdare. Det har varit omöjligt att nå människor och till och med på e-posten har det varit ovanligt glest med meddelanden.

Som terapi har jag löst en massa korsord, låt vara att jag också skrivit några krönikor och gjort några radiointervjuer. Och varje dag har jag ivrigt väntat på posten till Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2. Nyfiken på den tiggarkampanj vi i Tuff bedrivit i sommar. Den har två verkligt behjärtansvärda ändamål. Det ena är för att de två barnbiblioteken i Bagdad skall kunna fortsätta med sin verksamhet och ge barn i denna våldsdrabbade stad en oas, där de kan läsa böcker, sjunga, teckna och trivas. Det andra är det arbete bland fattiga krigsdrabbade afghaner, vilket Tuff har stött under några år. I veckans Radio Tuff hörs bland andra Nasira Omidy, som två månader i sommar besökte Afghanistan. Hon berättar om djup fattigdom och mordiska attentat.

Det finns en del misstänksamhet mot internationellt bistånd. Den får då och då sin näring av medieuppgifter om att för stora andelar av insamlade pengar hamnar i välbetalda administratörers fickor. Nyligen åkte en anställd vid en stor hjälporganisation fast för svindlerier i mångmiljonklassen. Sådant drabbar inte bara nödlidande människor i utlandet utan också många frivilliga och oavlönade som samlar in pengar till Röda korset, Rädda barnen och liknande organisationer, vilkas fotfolk är värd all beundran.

Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff) har med tiotals miljoner kronor i Indien finansierat massor av utmärkta projekt, inte minst skolor, brunnar och mangoträd. Men vi har också givit bistånd till noga begränsade insatser i Eritrea, Kenya, Mauritius, Bolivia, Ecuador, Guatemala, Irak, Afghanistan, Rijeka och Belgrad. I Tuff är vi stolta över att kunna skicka varenda insamlad krona till ändamålet utomlands. Det beror på att ingen är avlönad i Tuff och Radio Tuff. När vi ser Mikael Persbrandt på reklam-TV uppmana till bidrag för en av de stora biståndsorganisationerna, må det vara oss förlåtet att undra vad en så firad skådespelare kostar.

Tuff naggar alltså inte på insamlade pengar utan gör nu faktiskt tvärtom. Varje bidrag från solidariska människor fördubblas av Tuffs insamlingskonto, där det finns en del icke öronmärkta pengar. Sätter jag in 500 kronor till afghanska eller irakiska barn går alltså en tusenlapp till de behjärtansvärda ändamålen.

Nyligen hördes biståndsministern (och Tyresöbon) Gunilla Carlsson beklaga att många Sida-miljoner försvunnit i en korruptionshärva i Zambia. Det är alltid en risk att det blir alltför stort svinn, när man skickar stora klumpsummor, som via ibland giriga byråkratier i mottagarlandet ska förvaltas. Tuffs bistånd kan i jämförelse verka mycket blygsamt, men här rör det sig om begränsade projekt, skötta av hederliga partners på plats. Därför är resultaten lätta att kolla upp.

Använd alltså gärna Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 och god fortsättning på det som är kvar av sommaren önskar

Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1245) 30/8-13/9 -09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar