tisdag, april 14

KUMLA SKOLA FÅR SOLIDARITETSPRIS

Kumla skola i Tyresö har ofta kallats svenska skolmästare i internationell solidaritet. Det är välförtjänt, för sedan början av 1970-talet har skolan varje år gjort dagsverken för mycket fattiga jämnåriga i indiska skolor. Redan 1975 uppfördes i delstaten Gujarat en skolbyggnad med fem klassrum, som än i dag bär namnet Kumla Wing.

Sedan dess har Kumla bidragit till många av Tyresö Ulands- och FredsFörenings (Tuff) projekt i Indien. Det har blivit skolbibliotek, skolmatsalar, skoltoaletter, skollaboratorier, ja till och med en medicinfabrik. På 1990-talet fick tack vare Kumla och andra skolor 3000 barn till säsongarbetande sockerrörshuggare ”a smile for a while” som indiska partners uttryckte det. Dessa hårt arbetande och extremt lågavlönade bodde med sina familjer i eländiga läger, där det för Tyresöpengar år efter år uppfördes 50 stora skoltält och anställdes lika många unga lärarinnor. Där fick barnen elementär undervisning, ett mellanmål per dag en uppsättning kläder.

De senaste åren har Tuffpengar, bland annat från Kumla, finansierat sex skolor bland de fattigaste av de fattiga. De finns i det tidigare så försummade indiska området Dharampur. Där får uppåt tusen barn till analfabeter undervisning, logi och mat.

För sina mångåriga insatser har nu Kumla skola just fått Tuffs pris för berömvärt lokalt solidaritetsarbete. Tuffs vice ordförande Monica Schelin, varje vecka medarbetare i Radio Tuff på 91,4 MHz, berättar:

-- Tyresö Ulands- och FredsFörenings pris för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete” har sedan 1993 vartannat år utdelats till föreningar, grupper och enskilda, från Luleå i norr till Värnamo i söder och Orust i väster. Det består av ett diplom och 7000 kr. Det är inte villkorat, fast nu hoppas vi, att Kumla ska använda pengarna som bidrag till lärares resa till de indiska projekten. Tidigare har många från Kumla besökt Tuff-projekten i Indien och blivit imponerade och inspirerade av hur förvånansvärt mycket och bra som uträttats för pengarna. Men i dag finns ingen kvar på skolan av dessa Indienresenärer.
------------------------------------
(Pressmeddelande från Tuff)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar