lördag, juli 14

MARIANNE STIEGER: Fåglar, vågor, både riktigt våta och politiska

Kära lyssnare!

Att bo på femte våningen har sina alldeles speciella fördelar. Idag, till exempel, kunde jag från mitt köksfönster iaktta svalornas fågelskola. Upp och ner i en härlig flykt. Från svalorna gled min blick bort mot Lommabukten. Som vanligt är vi värst här i Skåne, på många sätt. Därborta i Lommabukten har det siktats en albatross, visserligen en mindre, men ändå. Tänk er en albatross här i Skåne, en sådan som i vanliga fall hör hemma utanför Argentinas kust.

Värst är vi också när det gäller regn. Skåne har legat under vatten och vad återstår då? Jo, man kliver ombord på en ark. I mitt fall blev det dock ingen ark utan en Ballad på 9,15 meter vid namn Acappella. Vågorna gick höga, vinden tog tag i seglen och i hård bidevind tog mina seglarvänner från Tyresö och jag oss fram på havet. Plötsligt fick jag ett helt annat perspektiv på bron till Danmark. Dessutom kunde jag nu på nära håll ta mig en titt på det nya vindkraftverket som är under byggnad utanför Klagshamn söder om Limhamn. Allting ser så litet ut på avstånd, men skall man segla förbi, tar det timmar i de rådande vindarna.

Knappt hade vi passerat detta gigantiska bygge, förrän nästa vindkraftverk dök upp, nu ett danskt utanför Mön, där vi sökte oss en natthamn. Visst blir man lite ledsen när man ser hur dessa moderna möllor inkräktar på den fria horisonten, men å andra sidan vet vi att där åstadkommes ren energi, energi utan några framtida problem för våra unga att ta hand om.

Dagen innan vi startade hade Danmark gripits av rojalistisk yra, och det märkte vi av i affären i hamnen på Mön. Varenda tidning hade kronprinsessan Mary och den nydöpta lillsessan Isabella på omslaget. Nu har det ju inte fötts någon liten prinsessa i Danmark sedan 1946, så den rojalistiska glädjen och yran må väl vara förlåten. Måtte nu Europa kunna möta upp med någon prins i lagom ålder. Annars får väl sessan också börja gå på gym.

Sista dagens segling, från Gedser till Fehmarn i Tyskland förde oss förbi ett vindkraftverk av så stora dimensioner att seglingen förbi i den hårda vinden tog oss närmare fem timmar. Den dagen gungade det ordentligt, egentligen lite för mycket för båten som i den vinden kändes som ett nötskal. Vågorna tornade upp sig till tre meters höjd och vi fick minska segelytan till ett minimum. Men fram kom vi och lugnet i hamnen kändes alldeles extra skönt.

Mindre skön var stormen som hade blåst upp på land. Ja, jag menar den politiska stormen. I en intervju i tidningen Der Spiegel, den mycket renommerade veckotidningen, hade Tysklands konservative inrikesminister Wolfgang Schäuble yttrat sig mycket odiplomatiskt. Han tyckte nämligen att Tyskland borde kunna skjuta terrorister när landet hotades. Den stormen som detta yttrande väckte har antagit väldiga dimensioner och vågorna den har upprört får våra vågor på Östersjön att verka minimala. Hela oppositionen går emot Schäuble och även hans koalitionspartner SPD, de tyska socialdemokraterna, instämmer i kritiken. Själv sitter ju Schäuble i rullstol sedan snart tjugu år tillbaka efter ett attentat som skadade honom svårt. Men med tanke på att Tysklands förre CDU-kansler Helmut Kohl föreslog Schäuble som sin efterträdare, känns hela historien ändå som ett oerhört politiskt övertramp enligt både politiker och press.

Under tiden jag var borta hade världen röstat fram de nya sju underverken, men här i Skåne har vi röstat fram våra egna underverk. Och jo, visst hade några röstat på fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic som dock inte fick vara med på listan. Bron till Danmark, Turning Torso, men även den gamla vikingatida försvarsanläggningen i Trelleborg, Trelleborgen, kom med på listan. Sätt er i bilen och ta er en titt på våra underverk. Det är de värda.

Tag nu väl hand om er i denna kalla och regniga sommar, hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1141

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar