lördag, december 23

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1112) 06-12-24 till....

....till minnet av Mahatma Gandhi, som bland annat påpekade:

”Earth has enough for everybody’s NEED.
But mot enough for anybody’s GREED”


(Jorden har nog för allas behov, men inte nog för allas girighet) Det är ord som är högst aktuella under vår kommersialiserade jul. De finns sedan många år på de av indiska elever handritade kort som vi i Tuff har spridit.

....till SISK, Svensk-irakiska solidaritetskommittén, som vågar arbeta för en framtid för Irak och skriver: ”Mitt i Bagdads blodiga kaos finns en fristad öppen för alla barn där de kan få vara sig själva en stund och leka, sjunga, måla eller lära känna Pippi Långstrump och Alfons Åberg”. Det syftar på det barnboksbibliotek som funnits sedan april med hjälp av svenska biståndspengar, bland annat ett bidrag från Tuff

....till DN-medarbetaren Johan Croneman som i tidningen VI på tal om julönskningar skriver:

"Låt alla människor på hela jorden, nästa fredag, exakt klockan 12.05 somna in samtidigt, väck oss exakt en minut senare, och låt varenda människa vakna upp som övertygade och aktiva medlemmar i Svenska freds- och skiljedomsföreningen."

....till riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (fp) och Veronica Palm (s) som i interpellationsdebatt med försvarsminister Mikael Odenberg (m) krävde att regeringen skall verka för ett förbud mot klustervapen.

....till Svenska Freds’ generalsekreterare Ola Mattsson som i Expressen (22/12) kräver att Sverige skall avveckla det svenska klustervapnet bombkapsel 90. Han skriver: ”Under Libanonkriget i somras avfyrades 1 800 klustervapen innehållande 1,2 miljoner småbomber, så kallade substridsdelar, under krigets sista 72 timmar. Blindgångare från dessa vapen ligger nu kvar på marken och skördar nya offer dagligen..... Låt oss hoppas, för de barn, kvinnor och män som dagligen drabbas av klustervapen i världens väpnade konflikter, att Mikael Odenberg i dag deklarerar att Sverige ska verka för ett förbud mot klustervapen. Det är dags att överge snäva och kortsiktiga nationella prioriteringar..”

....till P-son, Gotland, som i veckan presenterade följande ”persiflager”:
”Ve, de barn som nu föds i Betlehem...””Saliga äro de saktmodiga,vilka alltfort emotse att besitta jorden...”

....till ordföranden i Internationella journalistkonfederationen, Ashot Gazayan, som presenterar en dyster statistik om antalet dödade journalister: 589 journalister har ljutit en våldsam död de senaste 15 åren, därav hela 265 i det forna Sovjet. (Källa: Ryska Posten)

....till ledamöterna av Svenska Akademien, Horace Engdahl och Sture Allén, som vill göra upp räkningen med vad de kallar för utlandsfjäsk och barbari. Det är i ett försvar av svenska språket mot den allt vanligare engelskan. På tal om engelska som undervisningsspråk drämde Engdahl till med: ”Som svensk blir man dummare på engelska, och den första konsekvensen tycks vara att man inte märker det.” Och Allén vaAr inte imponerad av skälet till engelskans utbredning. Det är inte att den skulle vara rikare än andra språk utan på att ”engelskan har spridit sig på grund av kanoner och krigsfartyg, numera sekunderade av amerikanska tvåloperor…”
Kan det vara så att vi är så malliga över att behärska supermaktsspråket, att vi glömmer bort att de två största europeiska språken är ryska och tyska?

....till den finländske utrikesministern Erkki Tuomioja, som nu fått Finlandiapriset för bästa faktabok 2006. Den handlar om hans färgstarka mormor Hella Wuolijoki (1886-1954). Hon var kommunist, dömdes 1943 till döden för landsförräderi, benådades och frigavs redan året efteråt och blev bland annat chef för Finlands radio. I sitt tacktal sa Tuomioja bland annat: ”Historia handlar aldrig om en enda sanning eller en enda tolkning". Den ibland ensidiga bilden av Sverige under andra världskriget motsägs av det som hände under vinterkriget 1939-1940. Den svenska opinionen var glödande profinsk men regeringen vägrade tillåta britterna att genom norra Norrland ta sig över till Finland för att hjälpa till i kriget mot Sovjet. Därmed avvärjdes ett storkrig på skandinavisk mark. Just Hella Wuolijoki, ”poeten” som hon kallas i NKVD:s arkiv, spelade vintern 1940 en viktig roll genom att i telefon från Stockholm övertyga Stalin om att fredsförhandlingar borde inledas.

....till Radio Tuffs Seppo Isotalo, som tack vare sina forskningar i ryska och svenska spionarkiv varit en av Tuomiojas viktigaste källor.

....till Sveriges Radio Obs, som i fredags lät Finn Zetterholm läsa upp sin grymt satiriska julkrönika om det nya grasserande missbruket. Han rapporterade från organisationen AJ, som betyder Anonyma Julmissbrukare och avslutade med en egen sång om ”alla änglar i vitt och skärt –är en liten djävul för mycket begärt”
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar