lördag, april 15

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1076) 06-04-16 till...

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som nu meddelar att en av de sex Tuff-skolorna i det tidigare så bortglömda Dharampur nu varit platsen för frivilliga insatser av fyra läkare och annan sjukvårdspersonal. De undersökte 164 människor från de kringliggande byarna, bebodda av de ”fattigaste av de fattiga”, som Bhikhu brukar kalla dem. Allt var kostnadsfritt, ja patienterna bjöds också på mat. Främst var det ögonen som undersöktes och 68 patienter kunde glädja sig åt att få glasögon för första gången i sitt liv. Sju av dem fördes till sjukhus på grund av starr. 89 patienter fick fri medicin för andra sjukdomar.

...till amerikanska fredsgrupper som nu samlar namn mot eventuella planer på att angripa Iran. Deras vädjan till president Bush och vice president Cheyney lyder: “Vi skriver till er från hela USA och hela världen för att uppmana er att följa både internationell och amerikansk lag att inte anfalla andra stater. Iran innehar inte kärnvapen, precis som Irak inte gjorde det. Om Iran ägde sådana vapen skulle det ändå inte rättfärdiga användande av våld, lika litet som någon annan stat skulle kunna ha rätt att börja krig mot världens främsta kärnvapenmakt, Amerikas Förenta Stater. Det mest effektiva sättat att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen vore att noga övervaka Irans kärnenergiprogram och förbättra de diplomatiska relationerna, två uppgifter som görs mycket svårare genom hoten om att bomba Iran. Vi uppmanar er att leda vägen till fred, inte krig, och att börja klargöra att ni inte vill begå den värsta internationella förbrytelsen att aggressivt anfalla Iran” Vi kan ansluta oss till detta upprop genom att klicka på http://www.dontattackiran.org En ros också till Jan Viklund, som uppmärksammat oss på det.
....till SvT:s program DEBATT i tisdags (11/4) som diskuterade Iran. Jan Öberg, grundare och chef för TFF (Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning) imponerade genom att bland annat säga: ”Så länge det finns så många länder som har kärnvapen, utvecklar nya doktriner för att använda dem också mot länder som inte har dem, så länge man skapar alltmer avancerad teknologi, så länge man hotar med interventioner och bombningar, så kommer det alltid att finnas en mängd länder som också önskar att skaffa sig kärnvapen. Det här är en fråga som egentligen bara kan lösas genom kärnvapennedrustning och det är nånting vi borde jobba tillsammans med på det här klotet på samma sätt som vi har avskaffat kannibalism och slaveri för kärnvapen har ingenting att göra med civilisationen” Öberg påpekade också att Iran har skrivit på icke-spridningsavtalet, till skillnad från Indien, Pakistan och Israel, vilkas kärnvapeninnehav inte tycks bekymra oss. Han menade också att de stora terroristerna i vår värld är de som har kärnvapen och har strategier för att använda dem. Kärnvapnen drabbar mängder av oskyldiga och just det är typiskt för terrorismen.

....till Svenska Freds’ ordförande Frida Blom, som i samma debattprogram på SvT varnade för att ett militärt ingripande mot Iran bara skulle leda till att det iranska folket sluter upp kring de reaktionära krafterna i Teheran. På tal om minskningen av antalet kärnvapen påpekade Frida: ”Fortfarande har man så många kärnvapen, att det skulle räcka till att utplåna jordens befolkning flera gånger om. Och parallellt med den här kvantitativa nedrustningen håller då, i synnerhet USA, på med en kvalitativ upprustning. Nyligen har man offentliggjort att man vill utveckla många nya kärnvapen och man ger kärnvapen en ökad roll i den militära planeringen”
....till Sveriges Radios ”Ring P1”, som i måndags (10/4) släppte fram Ingrid Ternert i Göteborg. Hon var 2003 ”mänsklig sköld” i Bagdad och nu påpekade hon att Sverige mot reglerna förser de krigförande i Irak med långskjutande granater. Senare i Radio Tuff hörs Ingrid berätta mera om detta.

....till den modiga ryska journalisten Anna Politkovskaja, som i Aftonbladet (9/4) skriver under rubriken ”Gör lumpen –och dö”. Det handlar om de många chockerande övergreppen i den ryska armén. De unga rekryterna utsätts ofta för vidrig pennalism, som leder till mord, självmord eller amputeringar av både ben och könsorgan.

....till fredsaktivisten Rolf Bergling i Uppsala som hoppfullt skriver: ”När inget annat mänskligt hjälper, så har vi ett oerhört starkt, ’fredligt vapen’, nämligen Ordet..... En enda dikt, eller ett brev, kan förändra ett helt människoliv” Det påminner om Albert Camus’ ord om kampen mellan våld och vänlig övertalning: ”Den enda hedervärda riktningen är att satsa allt i ett fruktansvärt spel: att ord är mäktigare än vapen”

....till minnet av Georg Hellgren, som avled den 9 april. Han var under många år en utomordentligt värdefull Tuff-medlem, bland annat i flera år som ledamot av styrelsen. Georg hade vänner bland pensionärer i forna Jugoslavien och därför vill hans anhöriga att vi hedrar hans minne genom att stödja Tuffs insatser för fattiga gamla i Belgrad. Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 Märk med ”Georg”

....till diskussionskaféet FILOSOFIKA som har sin nästa träff måndag den 24 april kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Ämne: ”Yttrandefrihet –en bristvara?” Mera om detta senare i dagens Radio Tuff

....till Skeppsholmens fredskör, som har vårkonsert söndag den 23 april i Segelsömmarsalen. Bland andra medverkar förra Tyresöbon Solveig Bark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar