måndag, september 29

Anni-Frid och Desmond Tutu

SKAVLANS GÄSTER: APARTHEIDMOTSTÅNDARE. SÅNGARKÄNDIS
Har kallat mig själv för gammal radiot. Inte bara för att jag under 29 år gjort så många radioprogram på www.tyresoradion.se utan för att jag har Sveriges Radios P1 som min vanligaste nyhetskälla.

Ibland tittar jag dock på TV, bland annat på Skavlans program. I fredags (26/9) hade han bland andra med den sydafrikanske ärkebiskopen och nobelpristagaren Desmond Tutu och Anni-Frid Lyngstad, världskänd från sånggruppen ABBA.

BLACK NAZI PIG”
Desmond Tutu har som gammal apartheidmotståndare engagerat sig också för palestiniernas svåra situation. När han var på besök i Israel hade någon klottrat ”Black Nazi Pig” på väggen.

Det där kan förstås utnyttjas av anti-israeliska propagandister. Men jag är säker på ett en klar majoritet av israeler tar skarpt avstånd från klotter av det slaget, även om invånarna där tycks glida alltmer åt det nationalistiska hållet. Det påminner om det vidriga näthat som ju finns i alla länder i de medier som kallas ”sociala” men alltför ofta är klart asociala.

ANNI-FRIDS PÅBRÅ
Anni-Frid kom som liten flicka från Norge till Sverige. Det berodde på att hennes mamma var en så kallad tysketös, det vill säga var en av de många norskor som hade fått barn med en tysk ockupationssoldat. Efter kriget blev dessa kvinnor trakasserade och till och med deras barn blev illa behandlade. Den förbannade kollektivskulden fungerade också där.

Den kända EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp) har berättat om hur illa hennes norska mamma blev behandlad av de ”goda”, det vill säga av den norska motståndsrörelsen. Mammans synder var att hennes pappa var tysk och själv hade hon haft ett förhållande med en tysk officer.
BRUTAL BEHANDLING AV NORSKA "TYSKEUNGAR"
De som hade ett helvete efter andra världskriget var norska barn som hade oturen att som fäder ha tyska ockupationssoldater under andra världskriget. Av sådana fanns det minst 12 000.

Paul Hansen föddes den 7 april 1944. Hans mamma Asta övergav honom och han hamnade på barnhem. Pappan var tysk flygpilot. Efter kriget hamnade han som treårig tyskeunge på olika hem, först ett för mentalsjuka, sedan på specialskola, sedan på ett för vanartiga och till sist igen på ett hem för mentalsjuka.

Nu säger Paul Hansen:
Först berövade man mig på min barndom, sedan förlorade jag min ungdom”

Harriet von Nickels föddes 1942. Fosterföräldrarna försökte "prygla ut den tyske fadern ur henne". Så här säger hon i dag:
Jag var en utstött. Minnena förföljer mig som en skugga.”

Och hon berättar om hur berusade norska fiskare med en rostig spik ristade in hakkors på hennes barnapanna, medan andra passivt tittade på.

UTNYTTJADE AV PEDOFILER
Karl-Otto Zinken föddes 1941 i närheten av Bergen. Efter kriget kom han som nioåring i en skola för mentalt efterblivna barn. Anledningen var som det står i dokumenten: "Fadern tysk". Av lärarna misshandlades och pinades Karl-Otto, av två läkare blev han sexuellt missbrukad.

Vi barn var soporna som tyskarna hade lämnat efter sig och de norska myndigheterna blundade och såg genom fingrarna med allt.”

KRITISK ADVOKAT
Advokaten Randi Hagen Spydevold har nu tagit sig an dessa forna tyskeungars sak:

Bara det att deras grymma upplevelser nu blir bekanta är deras främsta mål och på ett sätt ett slags gottgörelse.

Och hon tillägger:

Allt vad vi har lärt oss i skolan är ju hur tappra vi var i motståndet mot nazisterna, men hur vi behandlade våra egna barn har vi inte fått veta.”

LSD-EXPERIMENT?
Norska historiker har rentav börjat spåra upp den otäcka informationen, att tio av dessa "skammens barn" senare utsattes för militära experiment med LSD.

Bakom den här behandlingen av oskyldiga barn låg uppfattningen att deras mammor måste ha varit mentalsjuka eller psykopatiska, eftersom de inlåtit sig på förbindelser med tyskar. De var "defekta kvinnor", vilkas barn därför måste vara mindervärdiga. Det finns rent nazistiska formuleringar om denna "oönskade tyska arvsmassa", som till exempel av den norske läkaren Johan Riis, som 1945 i ett officiellt utlåtande skrev:

Ingen får tro att dessa arvsmässigt mindervärdiga barn genom god uppfostran kan bli värdefulla medborgare. Då skulle man lika gärna kunna hoppas att råttorna nere i källaren skulle kunna utvecklas till nyttiga grisar”

"VI HISTORIKER HAR SVIKIT"
Den norske historikern Kåre Olsen sammanfattar:

Ingen vet hur många barn som försvann i olika hem och hur de sedan haft det, eftersom ingen har brytt sig om det. Vi var alltför mycket intresserade av vår egen hjältemodiga historia. Vi har svikit.”

KRIG FÖRRÅAR DE BÄSTA
Det är bara att än en gång konstatera att krig förråar även de bästa. Tidigare har det framkommit att norrmän och danskar efter kriget tvingade tyska krigsfångar att röja minor praktiskt taget med fötterna. Många hundra tyskar dödades på kuppen.

I dansk Historisk Tidskrift 1999 avslöjade överläkaren och medicinhistorikern Kirsten Lylloff, att 1945 dog 13 492 tyska båtflyktingar i Danmark. Av dessa var omkring 7000 barn. Danska läkare vägrade nämligen att ge behandling, när tyska mödrar kom med sina svårt sjuka småbarn.

GOLLANCZ OM KOLLEKTIVSKULDEN
Den förbannade kollektivskulden, som till och med drabbar barn, är verkligen all rasisms hörnpelare”. Den radikale brittisk-judiske författaren och bokförläggaren Victor Gollancz gick motvinds efter andra världskriget genom att ömka också förlorarna. Han kallade kollektivskulden, "en vanvettig, oliberal, antikristen och beklagansvärt nazistisk tanke".
Påminns om en text som skrevs redan 1983 och som finns i min bok ”Goda krigare -- och andra militaristiska myter”. Den kommer här:
-----------------------------------------------------
Segrarnas hora Clio
På mitt skrivbord ligger en fasansfull bild.

Mot fönsterrutan skvalar ett snålt novemberregn, som förebådar kall och mörk vinter. Sedan tonåren har jag så här års tyckt om att läsa Bo Bergmans dikt Stadsbarn: ”Jag älskar novemberdagens grå förtvivlan...”

Det gör jag inte längre. Kanske har ålder och omständigheter tömt vemodet på all tjuskraft, sorgen på varje gnutta vällust. Förtvivlan har blivit enbart grå – utan ens estetiska färgklickar.

EN FRANSK GUMMA PÅ SPINDELBEN
Bilden på mitt skivbord föreställer Esther Alboy, en fransk gumma på spindelben. Hon leds iväg av poliser med gasmasker på sig.

Gasmaskerna behövde poliserna, när de trängde in i det outhärdligt stinkande hus, där Esther och hennes anhöriga hade isolerat sig i 38 år. Det var fyllt av mångårig skam och förödmjukelse plus sopor, exkrementer och liket av en bror, som dött för flera år sedan.

Som ung flicka var Esther tillsammans med tyska soldater. Kanske var hon kär, en underbar känsla men skamligt farlig i krig, om den riktas till fel medmänniska. Alltså blev hon som 23-åring, när de goda och rättfärdiga sades ha segrat, skändad och misshandlad, rakad och bespottad.

Just av de självgoda, självrättfärdiga och – ”segrande”.

HISTORIENS MUSA CLIO
Vilken engelsman var det som skrev: ”Vi slogs för något dåligt mot något ännu sämre, och med samma omänskliga metoder”?

Om historieskrivningens musa Clio, som jag yrkesmässigt tillber, skulle jag vilja skriva. Men då skulle jag behöva väldigt mycket utrymme. Ty Clio är en flitig, liten hora, som i det längsta säljer sig till de militaristiska segrarna.

Först som gumma vacklar hon iväg på utslitna spindelben och berättar resten av sanningen. Förlorarnas.

Om det nu nästa gång blir ens några ”segrare”?
------------------------------------------------------------

PS: I SvT:s program ”Dokument utifrån” nyligen skildrades Frankrike. Det uppgavs att efter befrielsen från tyskarna 1944 hade ca 2000 franska kvinnor dödats, misstänkta för att ha beblandad sig med tyskar.

lördag, september 27

Välkommen på lockande möten!



TUFF-kalendarium hösten 2014
Tyresö Ulands- och FredsFörening, Myggdalsv 80, 135 43 Tyresö
Tel 742 1442 (ordf), 712 2581. Tuffs plusgiro: 16 01 37-6. Tuffs insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
E-post: tuffmail@spray.se Hemsida: www.tuff.nu

onsdag   ISIS i Irak -- men också barnbibliotek i Bagdad
9 okt      Det ständigt krigsdrabbade Irak plågas nu av terroristerna i Islamiska staten
kl 19      (ISIS). WIDAD ZAKI, som i juli besökte Irak, berättar om sina erfarenheter. Hon är också
              aktiv i Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén (SISK), vars barnbibliotek i Bagdad Tuff stöder
              ekonomiskt.Välkommen till ett mycket aktuellt och brännande ämne!
PLATS: Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80

torsdag      Gynna Strandskolans Öppet hus för indiska barn!
23 okt.     Återigen gör Strandskolans personal och elever en afton med mat, kaffe, sång,
kl 16-19    framträdanden, försäljning mm för att samla pengar till Tuff-projekten för mycket fattiga 
                 indiska barn. (Bidra gärna på Tuffs insamlingskonto 79 36 36 - 2 !)
PLATS: Strandskolan, Tyresö

lördag         Bokbord i Tyresö Centrum
25 okt         Möt Tuff-aktivister vid bokbord i Tyresö Centrum! Hämta hem flygblad och
kl 11-14      annan fredsinformation. Fråga och diskutera.

onsdag               Palestinierna i Gaza och på Västbanken
5 nov.         Offentligt möte om palestiniernas svåra situation, nyligen aktualiserad genom
kl 19           kriget i Gaza. ANNA WESTER, informationsansvarig och sedan länge mycket aktiv i
                   Palestinagrupperna, inleder.
                                  Samarrangemang med Svenska kyrkan och ABF.
PLATS: Bollmoradalens kyrka, Församlingssalen.
.
tisdag                 Putins skuld till eländet i Ukraina?
25 nov.        Rysslandskännaren STEFAN LINDGREN frågas ut om Rysslands inblandning i
kl 19            Ukraina. Han har en delvis annan syn än västliga mediers rapporter. Tusentals människor
                    har dödats, nästan en miljon har tvingats fly.
PLATS: TUFF-lokalen, Myggdalsvägen 80

Massor av information om Tuff
finns på hemsidan www.tuff.nu och i
RADIO TUFF,som hörs flera gånger dygnet runt på 91,4 MHz
och närhelst på www.tyresoradion.se, i vars "Arkiv" tidigare Radio Tuff hörs .
Ett nytt Radio Tuff kommer varannan söndag kl 17 på 91,4 MHz, första gången
kl 17 söndagarna 5/10, 19/10, 2/12 osv och sedan 4 ggr per dygn.










torsdag, september 25

TUFF-bladet hösten 2014

TUFF-bladet
Tyresö Ulands- och FredsFörening,
Myggdalsv 80, 135 43 Tyresö
Tel 742 1442 (ordf), 712 2581.
Tuffs plusgiro: 16 01 37-6.
Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
Hemsida: www.tuff.nu
Senaste projektet i IndienDenna byggnad i en av Tuffskolorna i Indien har fått namnet Bengt Girls' Hostel. Det är en samlingssal för kvinnliga elever. Har fått sitt namn för att hedra minnet av Tuff-aktivisten Bengt Citron, som avled i vintras. Hans många vänner satte då på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 in 17400 kr och duktiga partners i Indien lät bygga huset på ett par månader.Skolors jättefina insatser! I slutet av vårterminen gjorde tre skolor väldigt fina insatser genom dagsverken för jämnåriga i fattiga indiska byar. Sammanlagt jobbade de in 118 411 kr. De tre skolorna som är värda stort beröm är Alléskolan i Floda, Tyresö skola och Kumla skola i Tyresö. Eftersom ingen i Tuff är avlönad sänds varenda krona oavkortat till våra duktiga gandhianska partners i Indien.Gynna Strandskolan 23 okt Torsdagen 23 oktober sker Strandskolans sed-vanliga ”Öppet hus” med underhållning, kaffe- och matservering med mera. Avkastningen går via Tuff till systerskolorna i Indiens fattiga byar. Välkommen kl 16-18.30 eller sätt in ett belopp på Tuffs insamlingskonto,pg 79 36 36 -2 Den perfekta presenten I indiska Dharampurs många små fattiga byar led folket länge av bland annat nattblindhet till följd av vitaminbrist. Sedan många år har ett avTuff-projekten varit att plantera mangoträd i byarna. Nu finns där 125 000 mangoträd . Inteminst Tuffs mangogram, ”den perfekta gåvan” har bidragit till det. De finns ”För att gratulera”, ”I stället för blommor” och ”Till minne av”. De kan beställas av bland annat Monica Schelin, tel 08 – 712 2581 och på tuffmail@spray.se  Mycket TUFF-information Om de många Tuffprojekten i Indien och andra länder kan mycken information inhämtas på den omfattande hemsidan www.tuff.nu Radio Tuff tuffar vidare på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se Tuff medlemsberoende Tuff har inte några offentliga bidrag, men trots att alla i Tuff och Radio Tuff jobbar helt oavlönat har vi kostnader i form av hyran för Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80, telefon, porto med mera. Föreningen är helt beroende av sina många medlemmar. Tack och lov går Tuff mot trenden, som är att lokalföreningar får allt svårare. Tvärtom har Tuff ökat sitt medlemstal de senaste två åren. Värva någon bekant! Du känner säkert någon som gärna skulle vilja ansluta sig till Tuff. Övertala hen att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 och 80 kr för annan på samma adress (familjemedlem). Stort tack för gåvor! Oerhört uppmuntrande för de hårt kämpande aktivisterna är att Tuff ibland får gåvor både till insamlingskontot och föreningskontot (se ovan) Alléskolan fick Tuffs pris Sedan 20 år tillbaka har Tuff vartannat år delat ut ett pris för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Lokala fredsföreningar har fått det men också skolor som har bidragit till projekten i Indien. I år gick priset på 9000 kr till Alléskolan i Lerum. Pengarna kommer från de belopp som Tuff-aktivisten Åke Sandin fått som ”present” vid sina jämna födelsedagar. Se gärna Indienprojekten! Priset till Alléskolan bekostar nu delvis två av skolans lärares besök av de indiska projekten under senhösten. Många har tidigare besökt dem, blivit imponerade av hur mycket det blivit för Tuff-pengarna och åtnjutit våra partners gästfrihet. Du är också välkommen i Indien! Tuff Friendship House Besökare från Tuff och de solidariska skolorna blir inhysta i Tuff Friendship House. Detta hus är granne med våra partner Bhikhu och Kokila Vyas' hem i den lilla staden Valod, 5-6 mil inåt landet från miljonstaden Surat, ca 20 mil norr om Bombay. De får också i Tuff-jeepen ta sig till Tuff-skolorna i det bergiga och fattiga Dharampur och se många av projekten där.Spännande Tuff-möten Offentliga Tuff-möten fortsätter under parollen ”Face to Face är bättre” än Facebook. I Tuff-kalendariet kan du se att mötena handlar om dem som i år drabbats av krig, dvs palestinier, irakier och ukrainare. Fika och gemyt ingår alltid i dessa offentliga Tuff-möten. Hjärtligt välkommen!

söndag, september 21

Gorbatjov och Schori -- och SD

GLASNOST OCH PERESTROJKA
Det är nu 25 år sedan Berlinmuren föll och ungefär lika länge sedan Michail Gorbatjov, Sovjets siste president, införde glasnost (=öppenhet) och perestrojka (=nydaning). 1990 fick Gorbatjov välförtjänt Nobels fredspris.

Sovjetunionen upplöstes liksom den sovjetdominerade militäralliansen Warszawapakten. Flera sovjetrepubliker blev egna stater, såsom Ukraina, Vitryssland, Estland, Lettland och Litauen. Det sägs att USA då lovade det nya Ryssland att Nato inte skulle utvidgas österut. I så fall är det ett ”aggressivt” löftesbrott att alla forna Warszawapakts-stater utom Ryssland nu är bland de 28 medlemmarna av Nato, liksom de tre baltiska staterna.

I dag säger den 83-årige Gobatjov:

Jag fördömer dagens politik som ökar spänningen mellan öst och väst.... Efter det kalla kriget har människor märkt att det går att leva och arbeta fredligt tillsammans. Det går att lösa konflikter, skära ner arméerna och kapa försvarsbudgetarna.... Nu vill man plantera idén om ett nytt krig. De kretsar som intresse av rustningarna försöker skapa intrycket att situationen är skrämmande.Men i själva verket vill de att vi ska vänja oss vid tanken på ett nytt krig.....Man provocerar Putin för att kunna upprätthålla kapprustningen.... Det största hotet kommer från de militära-industriella komplexen.”

PIERRE SCHORI: ”BEVARA ALLIANSFRIHETEN!”
En av Sveriges mest erfarna inom utrikespolitiken är Pierre Schori, som hördes här i Radio Tuff i fjol. Han har varit internationell sekreterare inom socialdemokratin och Palmemedarbetare, kabinettssekreterare, biståndsminister och FN-ambassadör. Nu har han skrivit självbiografin ”Minnet och elden”, som inte minst handlar om hans många år inom utrikespolitiken.

Han slutar den omfattande boken med att prisa den svenska alliansfriheten. Schoris tes är att det är den som möjliggjort en självständig och bra freds- och utrikespolitik. Han beklagar att denna självständighet nu hotas genom de ökade kraven på en svensk Natoanslutning.

SD VILL ÖKA SVENSK KRIGSMAKT
Bara sällan nämndes ju utrikespolitik i den intensiva svenska valrörelsen men varje gång den kom på tal varnade partiledarna för den ”ryska aggressiviteten”. Till och med vänsterledaren Jonas Sjöstedt jamsade med.

Valets segrare Sverigedemokraterna vill ju öka miljarderna till den svenska militären. Aldrig under det besvärliga regeringsbildandet nu nämns att SD också har varit vågmästare i riksdagen under de senaste åren. Det har knappast märkts, eftersom partiet nästan alltid snällt stött alliansregeringen.

Hörs i Radio Tuff på 91,4 MHz och på webben www.tyresoradion.se


ROSOR från RADIO TUFF (nr 1371) till....

....till
Södertälje, som sägs ha tagit emot flera flyktingar från krigsdrabbade Irak än hela USA under samma tid.

.till
den lilla ångermanländska orten Mellansel, som tillhör Örnsköldsviks kommun. Den har några hundra invånare och i fjol kom plötsligt 100 flyktingar dit. Hur skulle ett samhälle med bara några hundra invånare klara av en så stor omställning? Skulle flyktingarna trivas? Och vad skulle lokalbefolkningen säga om det blev problem? Det var frågor som många i Mellansel ställde sig.

Roger Fjeldseth på kommunen var nervös, för nu skulle den redan ansatta lilla orten bli hem åt ett hundratal främmande människor. Som i ett trollslag skulle invånarantalet stiga häftigt. Men nu säger han:

Jag var nervös för om vi skulle kunna klara av att göra någonting bra för dem och jag var nervös för att det kunde hända tråkiga saker som skulle få folk att ifrågasätta, varför de kommit hit.”

Hans farhågor kom på skam. Nu hoppas han att flyktingarna ska stanna i Mellansel permanent. Amr Aljamli var mer lättad än nervös när han i fjol klev av bussen i Mellansel efter den långa besvärliga resan från hemstaden Homs i det krigshärjade Syrien. Nu säger han:

Det var fantastiskt att komma till Sverige och bo i Mellansel den första tiden. Människorna där var jättesöta. Jag fick svenska vänner och tränade språket med dem hela tiden”.

Och från gemene man i Mellansel hörs nu glada omdömen om de nya invånarna:

Vad trevliga de är! Det är jättefina människor, otroligt ödmjuka. De har varit väldigt villiga att hjälpa till med saker och ting, med vår fritidsanläggning, med att måla hus, klyva och stapla ved.”

(Källa: Aftonbladet 14/9. Senare i detta Radio Tuff hörs en annorlunda och tyvärr tragisk flyktingberättelse. Den handlar om den 13-åriga Olacka, som efter sitt halva liv i Skärholmen nu hotas med utvisning)

.till
den amerikanske juridikprofessorn och debattören Richard Falk som ogillar president Obamas vapenskramlande.. Han skriver bland annat:

Kriget mot terrorn har alltid handlat om att döda terrorister men man kan inte döda en ism-terrorism. Att göra något åt orsakerna som övertygar folk att bli terrorister skulle vara mycket mera effektivt......Vi dödar människor därför att vi tycker det är fel att döda människor”

.till
journalisten Glenn Greenwald, som blev världskänd när han i tidningen The Guardian avslöjade delar av visselblåsaren Edward Snowdens uppgifter om den tidigare hemliga amerikanska massövervakningen. Nu skriver han bland annat om amerikansk politik i Mellanöstern bland annat:
Det var inte mer än ett år sedan vi översvämmades med budskap om att den syriske presidenten Bashar al-Assad var det värsta onda och ett allvarligt hot och att militära aktioner mot hans regim var både moraliskt och strategiskt absolut nödvändigt.”

Greenwald påminner också om Islamiska staten (ISIS) otäcka härjningar i Syrien och Irak och erinrar om att det bara var ett år sedan USA:s utrikesminister John Kerry faktiskt jämförde den syriske ledare Assad med Hitler. Hans slutord: (fetstilade i originalet)

Nu firar Obamaadministrationen och den amerikanska politiska klassen ett-årsjubileet av den misslyckade 'bomba Assad-kampanjen' genom att starta en ny kampanj: Att bomba dem som bekämpar Assad – just samma sida som USA har beväpnat de senaste två åren.”

.till
USA, världens ledande militärmakt, vars kritiker vi därför ofta citerar i Radio Tuff. Nu skickas ca 3000 amerikaner till västra Afrika för att försöka stoppa den i området alltmer härjande ebola-epidemin. Jättebra!









.till Thomas Erixzon, aktiv i Tuffs systerförening I Nässjö, som berättar om en kampanj som är väldigt viktig att stödja Den har tre huvudpunkter: Inga Natoövningar i Sverige! Lämna det nuvarande Natosamarbetet! Nytt försvar! I uppropet påminner man om att i Nato finns flera kärnvapenmakter. Undertecknarna tycker att Sverige skall verka för internationell nedrustning och stödja FN:s arbete för internationell säkerhet. (Se gärna på nätet www.folkkampanjenmotnato.se
.till kloka människor som köper Tuffs mangogram. Redan finns nu över 115 000 mangoträd bland de hundratals fattiga byarna i indiska Dharampur och flera blir det tack vare mangogrammen, den perfekta presenten. Den finns i tre typer: 1.”För att gratulera....” 2. I stället för blommor” 3. Till minne av.....” Varje träd kostar 5 kronor, så t ex för 200 kr blir det 40 träd osv.. Kan beställas av Monica Schelin, tel 08 – 712 2581, e-post: monica.schelin@brevet.nu


.till solidariska människor, som blir medlemmar i den frivilligt men aktivt kämpande Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Medlemskap för enskild 200 kr, för någon på samma adress (familjemedlem) 80 kr -- att sättas in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 Hjärtligt välkommen som medlem! Du behövs

lördag, september 20

Rysskräcken har lång historia

NU GLÄDS MIMAC
Förra året uttryckte jag min ”vämjelse” över Putins nationalistiska retorik, men tillade att han i ämnet hade svår konkurrens från västliga ledare. Nu är det med vämjelse jag erfar hur ensidigt Ryssland skildras av västliga politiker och medier. Det mäktiga MIMAC, det militär-industriella-mediala-akademiska-komplexet, måste nu ha sina gladaste dagar sedan kalla kriget upphörde för ett kvartssekel sedan.

Varje ryskt flygplan som snuddar över våra territorialvatten bedöms som ett krigshot. På svenskt område är däremot Natos stridsplan och trupper kära gäster. Många militarister får nu vatten på sina kvarnar för sin agitation att Sverige skall bli medlem av Nato, vars 28 medlemsländer satsar 12 gånger så mycket på krigsförberedelser som Ryssland.

SVEN HEDIN VARNADE PASSIONERAT FÖR RYSSLAND
Redan 1912 inför det annalkande första världskriget indoktrinerades svenskarna effektivt om hotet från Ryssland. Då spreds gratis Sven Hedins bok ”Ett varningsord” i en upplaga på en miljon till de då 5 miljonerna svenskarna. Det kristna icke-våldsbudskapets präster var märkligt nog de flitigaste kolportörerna av denna militaristiska skrift.

En gång för länge sedan vid Stockholms högskola (universitetet hette så på den tiden) skrev jag en akademisk uppsats om Svens Hedins bok. Den skildrade med vilda skräck- scenarior vilka gräsligheter som skulle drabba Sverige, om landet ockuperades av ”kosackhorderna”.

Sven Hedin skulle 1914 spela en aktiv roll, när kunga- militär- och herremakt tvang den förste efter någorlunda demokratiska val tillsatte svenske statsministern Karl Staaff att avgå. Han hade velat satsa på sociala reformer i stället för på pansarbåtar. Denne ledare för liberala samlingspartiet, då betraktat som ”vänster”, skulle sedan fram till sin död 1915 drabbas av en vidrig smutskastningskampanj. I den ingick också den infama beskyllningen att han var rysk spion.

Hedin och den svenska överklassens tyskvänlighet skrämde ryssarna att befara att Sverige skulle ställa upp på tysk sida i första världskriget. Det var farhågor som upphörde när de skandinaviska länderna bekräftade sin neutralitetslinje vid det så kallade trekungamötet i december 1914.

Under de båda världskrigen skulle Hedin passionerat ta ställning för Tyskland.

NÄR VI SPIONERADE ÅT VÄSTMAKTERNA
Under det kalla kriget svallade våra antiryska känslor höga under den så kallade Catalinaaffären 1952. Då försvann en svensk DC-3a under -- som det påstods -- en oskyldig navigeringsflygning över Östersjön. Sedan sköts ett Catalinaplan under spaning efter den försvunna DC-3an ner av ett sovjetiskt jaktplan.

Senare avslöjades det att Sverige i brott mot den officiella neutralitetslinjen ingått ett hemligt avtal med USA och Storbritannien om att de skulle lämna teknisk utrustning i utbyte mot svenska signalspaningsdata om den sovjetiska kusten. Flera svenska kränkningar av den sovjetisk-baltiska kusten ägde rum 1949-52. Den försvunna DC-3an var alltså försedd med amerikansk signalspaningsutrustning för att skaffa upplysningar om det sovjetiska luftförsvaret, särskilt dess kapacitet att bekämpa amerikanska kärnvapenbestyckade bombflygplan.

DEN ENORMA UBÅTSNOJAN
Alla någorlunda vuxna minns väl ännu hur vi varje vecka under många somrar matades med jätterubriker om att sovjetiska ubåtar minsann ständigt kränkte svenska vatten. Det var ingen måtta på hur ”aggressivt” ryssarna beskrevs.

Vinnarna i denna mediekampanj var tidningarnas lösnummerförsäljning, den unge Carl Bildt som grundade sin karriär som ubåtstroende och den svenska marinen, som fick nya miljardanslag. Förlorare var förutom sanningen de svenska skattebetalarna.

Det visade sig så småningom att dessa så hotfulla ubåtar var läckande avloppsrör i Hammarbyhamnen, timmerstockar och stenar vid Vaxholm, finländska bogserbåtar vid Töre, undervattensskär vid Hävringe.. Ljud som påstods komma från kränkande ubåtar visade sig vara minkar, pruttande fiskar eller gamla svenska båtar.

Visst, ett sovjetiskt intrång gjordes faktiskt 1981 av ubåten U137. Den gick med dundrande dieselmotorer och i övervattensläge på grund - på militärt svenskt skyddsområde rentav - i blekingska Gåsefjärden. Men varför var den på väg in i Gåsefjärden, som är så trång att den skulle ha haft svårigheter att vända och så grund att den inte hade kunnat använda sin främsta egenskap: att gömma sig under vattnet? Varför använde ryssarna en gammal och delvis risig ubåt som spionubåt, därtill försedd med kärnvapen, som det påstods?

Den förste svensk som gick ombord på U 137 var en erfaren marinofficer, kommendören Karl Andersson. Han har länge hävdat att U 137 inte gjorde ett avsiktligt intrång utan hade grovt felnavigerat.

Det finns rentav forskare som tror att någon västlig ubåt varit inne i svenska vatten för att skrämma oss att rusta upp mot ryssen.

Vi svenskar har så ofta hjärntvättats med det läskiga hotet från Ryssland, så man undrar om denna miljöpåverkan kanske har blivit ärftlig. Finns russofobin rentav i våra gener?


Tuffs indiska partners hyllas

I den indiska web-sajten ThebetterIndia finns nu en lång artikel om Tuffs partners sedan 35 år, Bhikhu och Kokila Vyas.

Den handlar om deras 28 års arbete för att förbättra skolor och levnadsförhållanden för de fattiga och tidigare så gudsförgätna människorna i Dharampurs hundratals små byar. Artikeln innehåller fina foton.

Glädjande nog nämns ”the support from Tuff, a Swedish Peace organization”.

Klicka alltså på denna adress:


fredag, september 19

Bengt Svensson: Krigens eländiga resultat

(Bengt Svensson är Radio Tuffs man i San Francisco)

Är det inte en fantastisk tid vi lever i?

USA har just startat sitt tredje Irak-krig och sitt första Syrien-krig med bombningar och mer vapen till inbördeskrig. 

Senaste veckan har 750, förmodligen fler, flyktingar drunknat i Medelhavet. På flykt från Syrien m fl länder.

Men oroa er inte! USA har accepterat hela 68 flyktingar från Syrien hittills i år.

Vad mer kan Obama göra? Varken han eller Jimmy Åkesson vill ju ha massinvandring av flyktingar.

Låt mig föreslå ett citat av Albert Einstein: ”Skillnaden mellan genialitet och idioti är att det förra känner sin begränsning.”

Och ännu ett:

Definitionen av galenskap är att man gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annorlunda resultat varje gång.”

Alltså:
Bomba Afghanistan. Resultat, kaos och talibaner.

Bomba Irak. Resultat, kaos och al Qaida.

Bomba Libyen. Resultat, kaos och jihadister.

Låt Saudiarabien & Co skicka vapen, och Turkiet mfl Nato-länder skicka jihadister till Syrien. Resultat, kaos, ”Islamiska staten” och halshuggna engelsmän.  Ja, Isis har förstås halshuggit en massa irakier och syrier också, men i väst betraktas syrier och irakier som Untermenschen, vars huvuden inte är politiskt exploaterbara.

Men när Isis börjar halshugga västerlänningar, måste något göras. 

Och varför inte samma sak som tidigare har misslyckats? Bomba Irak och Syrien. Hollande i Paris vill dessutom bomba Libyen. Omigen!

Vad var det nu Einstein sa?  
Definitionen av galenskap är att man gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annorlunda resultat varje gång.”

Men Einstein var ju en oerhört intelligent, kreativ och nyskapande vetenskapsman, humanist och antimilitarist, och dagens så TV-mässiga och verbalt begåvade statsmän har väl inte tid med sådana mossiga typer.

Ha en skön höst!
Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco.


(Texten hörs i Radio Tuff 91,4 MHz från 21/9 kl 17 och 3 ggr per dygn i två veckor. Ännu mycket längre kan man lyssna på Radio Tuff genom att klicka på www.tyresoradion.se )

fredag, september 12

"Vad ska man tro då alla ljuger?"

EU ett ”fredsprojekt”?

Vet inte hur många gånger EU nu har riktat sanktioner mot Ryssland, livligt påhejade av USA. I dag trädde EU:s nya sanktioner mot Ryssland i kraft. De hade utarbetats för några dagar sedan. Då sades det dock att man ville vänta för att se hur vapenvilan i östra Ukraina skulle arta sig.

Faktum är att den välsignade vapenvilan i stort sett har fungerat. Under en vecka har alltså människorna i östra Ukraina sluppit få sina bostäder sönderbombade, sina anhöriga dödade eller tvingade på flykt. Ca 3000 har redan dödats och uppåt en miljon har flytt, de flesta till Ryssland.

Själv har jag kanske alltför snällt trott att EU var ett fredsprojekt som det så ofta berömt sig för. Nu verkar EU-länderna snarare besvikna på att det lugnat ner sig i Ukraina. Att militäralliansen Nato, som de flesta EU-länder är medlemmar av, känner sig lite nedstämd är lättare att förstå, nu när de inte längre kan skramla så högt med sina många vapen.

Var det inte den ryske presidenten som tillsamman med sin ukrainska kollega beredde marken för vapenvilan genom förhandlingar i Minsk?

Det tycks ha funnits EU-länder som spjärnade emot det nya sanktionsbeslutet. Kloka politiker anser att det är bedrövligt att man I Europa förhindrar välståndsbefrämjande handel. Flera finländska politiker varnar för att deras land är bland dem som nu kommer att drabbas av ryska motsanktioner.

En informativ uppsats har skrivits av Peter Saramo, som är sekreterare i finländska riksdagen. I motsats till västliga mediers ensidighet försöker han ge olika parters syn på det senaste årets händelser i Ukraina. Det är en bra genomgång av de många turerna i konflikten. Han ställer dock frågan:

Vad ska man tro då alla ljuger?”
------------------------------------------------------------
(Hela Saramos uppsats kan läsas på

torsdag, september 11

Massmorden den 11 september

I dag är det ju den ödesdigra 11 september. De där vidriga terroristmorden på ca 3000 oskyldiga amerikaner år 2001 minns vi ju, även om det finns andra 11 september som vi kanske borde komma ihåg. (Se nedan) Ironiskt nog utfördes de 2001 av kretsar som i dag är Bashar al-Assads mest mordiska fiender i Syrien.

Tyvärr var det ”krig mot terrorismen” som USA inledde efter 2001 ännu mycket värre. Det har dödat hundratusentals eller miljoner i bland annat i Afghanistan och Irak för att inte tala om de miljoner civila som tvingats fly. Anfallet på Irak 2003 motiverades med lögnerna att där fanns massförstörelsevapen. Det påstods också i den falska krigspropagandan att al Quadia härjade där. Nu har de arma irakierna däremot fått en annan ännu värre farsot, den Islamiska staten, kallad ISIS eller IS.

Fredsforskaren i Lund, Jan Öberg, ägnar dagen till ära (läs: vanära) åt President Obamas tal i går kväll – natten till 11 september svensk tid. Öberg skriver bland annat:

Kriget mot terror har alltid gällt att döda terrorister men man kan inte döda en ism – terrorism. Att göra något åt orsakerna som gör att folk blir terrorister skulle vara mycket mera effektivt.

Presidenten har oupphörligt sagt att en långvarig lösning år politisk och inte militär. Hans tal är emellertid exklusivt militaristiskt. Inte ett ord av politisk, psykologisk eller andra vettiga insikter . Nej, vi dödar folk därför att vi tycker det är fel att döda människor.

Talet kan ses som ett bevis på hur ytterst missriktad det amerikanska svaret på 11 september har varit. Hade det varit mera av intelligens och mindre av hämndkänslor skulle det inte ha funnits vare sig ett ödeläggande Irakkrig eller ISIS.”

ANDRA AV OLYCKSDAGEN 11 SEPTEMBERS TRAGEDIER
Faktum är att den 11 september 2003 avled Anna Lindh efter att dagen innan blivit överfallen med kniv. Den 11 september 1973 skedde militärkuppen i Chile, då den folkvalde Salvador Allende störtades och dog, varefter tusentals vänsteraktivister torterades och avrättades.

Dessa tragedier har vi i Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) med en viss envetenhet berättat om i flera år så här års. Vi har dock tillagt att en fjärde, helt bortglömd men i fråga om dödsoffer den allra värsta, var Darmstadt den 11 september 1944. Då terrorbombades staden och över 10 000 civila dödades, sprängdes ihjäl eller kremerades levande av brand- eller fosforbomber.. Bland de dödade var ungefär 2000 barn.

Det var för all del ganska länge sedan och i andra världskriget, där 40-50 miljoner människor dödades, varav cirka häften civila. Jämfört med bombterrorn mot Tokyo, Hiroshima, Nagasaki, Dresden, Hamburg, Pforzheim, Swinemünde och andra tyska och japanska städer var Darmstadts öde inte alls så märkvärdigt.

Dessutom var offren tyskar och dem har vi ju lärt oss att det inte är korrekt att ömka, inte heller de ca 70000 tyska barn som dödades av bomber från västliga flyghjältar.



USA:s stöd till olika sidor i Syrien

Journalisten Glenn Greenwald blev världskänd när han för den brittiska tidningen The Guardian publicerade delar av de uppgifter visselblåsaren Edward Snowden hade avslöjat från USA:s omfattande hemliga övervakning. Nu (27/8) skriver han i The Intercept om Barack Obamas olika synpunkter om Syrien de senaste tre åran. Artikelrubriken är ”Imperiets upptåg: Att slåss på alla sidor i krigets Syrien”

I CBS den 18 augusti 2011 krävde Obama att den syriske presidenten Assad skulle avgå, ty han var inte lämplig att leda sitt land efter att ha ”fängslat, torterat och slaktat sina egna människor”.

Ett år senare ( 24/10 2012) säger han i New York Times:
De flesta av de vapen som kommer från Saudiarabien och Quatar för att förse syriska rebeller som kämpar mot Bashar al-Assad i Syrien går till hårdnackade islamiska jihadister och inte till de mera sekulära oppositionsgrupperna som väst vill stödja.”

Nästa år när man beskyllde Assad för att ha använt kemiska vapen, hotar Obama den 31 augusti 2013:
Nu efter noga övervägande har jag beslutat att USA borde vidta militära aktioner mot den syriska regimens mål.....Vi i USA kan inte och får inte blunda för vad som hände i Damaskus”

Nu i augusti 2014 säger den för Nobels fredspris belönade presidenten enligt New York Times:
Jag har bemyndigat bevakningsflygningar över Syrien, en förelöpare till möjliga flyganfall där, men en stigande angelägenhet för Vita huset är att angripa sunniextremisterna utan att hjälpa president Bashar al-Assad”

Glenn Greenwald kommenterar:
Det var inte mer än ett är sedan vi översvämmades med budskap om att den syriske presidenten Bashar al-Assad var det värsta onda och ett allvarligt hot och att militära aktioner mot hans regim var både moraliskt och strategiskt absolut nödvändigt.”

Greenwald påminner också om att utrikesminister John Kerry förra året faktiskt jämförde Assad med Hitler. Hans slutord är (fetstilade i originalet):

Nu firar Obamaadministrationen och den amerikanska politiska klassen ett-årsjubileet av den misslyckade 'bomba Assad-kampanjen' genom att starta en ny kampanj: Att bomba dem som bekämpar Assad – just samma sida som USA har beväpnat de senaste två åren.”


tisdag, september 9

"USA:s 51:a delstat"

ERST KOMMT DAS FRESSEN...
Ibland gör jag det otäcka tankeexperimentet, att jag skulle ha varit tysk under Hitlertiden, ryss under Stalintiden eller amerikan under McCarthytiden. Fruktar också att dagens många svenska trendnissar och trendlisor då hade varit mina landsmän. Så livrädd jag då hade varit för dem, för de skulle väl också då ha slagit vakt om den enda rätta läran.

Att ligga i den aktuella mittfåran gynnar ju både karriär och ekonomi, en för många alltför lockande omständighet. Det var länge sedan Bertolt Brecht skrev: ”Erst kommt das Fressen und dann die Moral, vilket betyder ungefär ”Först kommer käket – och sedan moralen.

Dissidenter och avvikare behövs, om vi skall undgå att bli alltför ensidigt indoktrinerade.

OBS” OM ELÄNDET I LIBYEN
I Sveriges Radio avviker programmet OBS ibland från det invanda och västligt omhuldade. Minns hur Natoanfallet 2011 med svensk hjälp mot Libyen fick våra rättroende medier att jubla. Ännu större blev glädjen över att Gadaffi lynchades.

I OBS förra veckan berättade Per Gahrton om en bok av afrikanen Jean Ping. Denne beskriver den laglöshet och det kaos som blev krigets följder. Detta har våra medier mestadels mörkat – utom förstås när den amerikanske ambassadören och tre andra amerikaner mördades 2012. Att massor av libyer, som Nato 2011 sade sig hjälpa, sedan dess dödats i inbördeskrig tycks inte heller vara värt att beskriva. Inte heller att många flyr för sina liv bland annat till grannlandet Tunisien, som min tunisiske vän Karim nyligen rapporterade om.

Nu rasar blodiga strider i de två största städerna Tripoli och Bengazi. Den libyska regeringen har förlorat kontrollen över de flesta departement och över den största flygplatsen. Gahrton ställer den rimliga frågan:

"Var det inte meningen att militärinterventionen 2011, som också Sverige bidrog till med åtta JAS-plan, skulle göra Libyen till en fredlig demokrati efter 42 år med Muammar Qadhafis enmansvälde?"

Han sammanfattar:

"Jean Pings bok borde vara en viktig tankeställare för alla som kräver utländska militärinterventioner för att störta diktatorer, skydda civila, skapa fred och demokrati. Otaliga gånger har krig igångsatts av välmenande skäl och lett till att förtryckta och förföljda människor kastats ur askan i elden."

Libyen är det senaste tragiska exemplet på ett krigiskt fiasko, trots att det nu så uppskrivna Nato var huvudaktör. Man förstår varför militarister så ängsligt undviker att resultatvärdera krigen.

KULTURIMPERIALISMEN I DAG
Det är märkligt tyst numera om det som förut kallades kulturimperialism, tycker Dan Jönsson i radions program OBS i går (8/9). Han ironiserar över att Sverigedemokraterna vill få oss att tro att den kulturpåverkan vi utsätts för kommer från islam. Han påpekar:

Den kulturella identifikationen med USA går långt utöver språk och mode, livsstilsval och konsumtionsvanor: den påverkar också journalistikens nyhetsvärderingar och politikernas världsbild. Därför ser vi på den ryska patriotismen med bekymrad min, medan den amerikanska på sin höjd möts av ett överseende leende, trots att det är USA och inte Ryssland som dominerar världen militärt.”


Dan Jönsson nämner Göran Greider som ett undantag. Denne tycker att vi utsätts för en hjärntvätt i vår fjäskande förtjusning över allt amerikanskt. Och vi påminns om att den danske fotografen Jacob Holdt redan 1981 under en visning av sina "Amerikanska bilder" skakade på huvudet och sa att Sverige i hans ögon framstod som USA:s femtioförsta delstat, mer amerikaniserat än något annat europeiskt land. 

söndag, september 7

Leve demokratin! Rösta den14 september!

I min norrländska barndom hade jag massor av fastrar , morbröder och andra släktingar. Knappast någon var politiskt aktiv, men de röstade alltid, fastän på olika partier frän höger till vänster.

En morbror hade varit demonstrant, när militärerna sköt ihjäl fem människor i det som kallas Ådalen 31. Han röstade därför alltid på socialdemokraterna. Han var gift med en gullig människa som var folkpartist i någon nämnd efter Ångermanälven. Det var en produktiv korsning för deras dotter, min yngsta kusin Kerstin har nu i åtta år varit i riksdagen för centern.

Lärde mig alltså tidigt att det finns hyggliga människor av alla partikulörer. Det har jag de senaste 29 åren också upplevt, när jag i Radio Tuff och på www.tyresoradion.se gjort ca 500 intervjuer med politiker från alla partier, de flesta lokala men också ett tjogtal kända rikspolitiker. Inställningen stämmer bra med TUFFs stadgar och verksamhet, som visar att föreningen politiskt och religiöst är helt obunden.

DÄR RÖSTDELTAGANDET ÄR MINST
Det lägsta valdeltagandet i 08-området vid valet 2010 uppvisade Rinkeby. Där struntade 60 procent i att utnyttja sin demokratiska rättighet . Lågt deltagande förekommer i områden med låga inkomster och många problem, alltså bland människor som borde ha de största förhoppningarna på politikerna. Av de 40 procent som röstade i Rinkeby 2010 valde en övervägande majoritet socialdemokraterna.

I Tyresö är valdeltagandet klart högst i välbeställda villaområden, där moderaterna är det det största partiet Lägst är röstandet bland hyreshusen med rödgrön majoritet. Vore jag valstrateg bland partierna till vänster skulle jag råda dem att försöka öka röstandet bland hyreshusen.

BEUNDRANSVÄRDA FRITIDSPOLITIKER
Före EU-valet nyligen fick jag först besök av en charmerande äldre moderatkvinna. Några dagar senare knackade en yngre men lika trevlig s-kvinna på min dörr, som ändå befinner sig två trappor upp utan hiss. Bra jobbat av dessa fritidspolitiker!

Tycker inte om det ibland grasserande politikerföraktet. Har ofta framhållit att det ofta är historielöst, ibland rentav fascistiskt.

Även solen har förstås sina fläckar. Alltså är jag förvånat över att tre lokala moderater med kommunalrådet i spetsen ännu inte har tagit tillbaka sina äreröriga beskyllningar från i fjol sommar, när de okritiskt barnatroddet på en ovanligt lögnaktig Expressenartikel från 1997.

LIMERICKAR
Minns att vi då för 17 år sedan i Radio Tuff läste följande limerick:

En nybliven brudgum i Hessen
blev helt impotent utav stressen.
Men när kvällsblaskan kom
han lindade om
för allt kan ju stå i Expressen.

Limerickar var vanliga på 90-talet här på radion. Roland Schütt skrev många, inte bara om hundarnas komplicerade kärleksliv. Den här till exempel:

En kanonfabrikant i Karlskoga
med Boforsvapen knoga och knoga.
Han sa varje da':
Exporten går bra.
Med licenser är inte så noga.

En anna limerick kallade vi för ”Ältagossens tragedi” eller ”Grova medlemsvärvarversen”, för den löd:

En ivrig yngling i Älta
en flicka på rygg sökte välta.
Hon skrek: ”Du din bluff
har ej gått med i Tuff.!”
På kärlek den natten fick han svälta.
-------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff nr 1370 (7/9 2014)
(Välkommen som TUFF-medlem. 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 .Du behövs!