söndag, april 27

Radio Tuff nr 1363

Den tuffa oberoende radion
Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1363:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 27 april kl 17 och sedan 4 ggr per dygn till söndagen den 11 maj, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17.  Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program.
Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin
Programmet i korthet:
Veckans rosor delas ut till ett stort antal välförtjänta, inte minst till några som uttryckt sig klokt i medierna. (Se nedan!)

Sofia Quiroga, ung ledamot av Tuffs styrelse, berättar om sitt besök i Bolivia nyligen och om den skola för indianer som Tuff nu börjat stödja.


Åke Sandins krönika har rubriken "Inte bara Pavlovs hundar dreglar" och handlar om våra militaristers förtjusning över alla upprustningsförslag. (Se nedan!)

lördag, april 26

INTE BARA PAVLOVS HUNDAR DREGLAR

Inte många känner längre till Ivan Pavlov. Han var rysk professor och fick nobelpriset i medicin redan 1904. Han var bland annat känd genom uttrycket "Pavlovs hundar".

Pavlov gjorde nämligen experiment på hundar. Han vande dem att få mat efter en viss signal. Enkelt förklarat började de sedan att dregla förväntansfullt, när de hörde detta ljud.

Pavlov småler nog i sin grav, när han nu märker att till och med en del svenskar dreglar som hans hundar. Det är våra militarister och det gamla vanliga stimuli som får dem att dregla så belåtet är den traditionella rysskräcken.

Fyra av våra partiledare framträder nu och kräver att de svenska militära kostnaderna på 47 000 miljoner kr per år måste ökas med 5000 miljoner kr. Det är säkert inte dåligt i valtider, om de vill förbättra sina resultat i opinionsundersökningarna. Så ensidigt hotfullt har ju i våra medier under lång tid varnat för ryssen. Det är smart valtaktik att utnyttja detta larmande. Att skrämma med yttre hot brukar dessutom alltid gynna den sittande regeringen.

Nu ska Sverige skaffa ännu flera Gripen-plan och dessutom modernare ubåtar. Ja för att kunna angripa lede fi på långt håll skall våra flygplan förses med kryssningsmissiler Att självaste Carl Bildt för några månader sedan avvisade tanken på svenska kryssningsmissiler som alltför angreppsinriktat i vårt försvar kan vi nu glömma. Han är överkörd för nu tävlar våra politiker om vem som skall ta åt sig äran att vara först med att kräva vapen som även på långt håll kan nå --gissa vad? -- jo Ryssland.

FRÅN "FREDENS HAV" TILL NATOS
Ledande politiker jämrar sig nu över att som det heter "den svenska säkerhetspolitiska situationen på grund av ryssarnas aggressivitet har försämrats". Fokus måste nu ligga på att förstärka vår säkerhet på Östersjön och på Gotland.

Gotland har jämförts med Krim. Men inte en bråkdel av en promille av gotlänningarna skulle rösta för en anslutning till Ryssland, som väl inte i sina vildaste militära fantasier skulle drömma om denna ö, även om Ryssland har ett par relativt korta kustområden kring vår östersjö: Kaliningrad-området och Petersburg-  Karelenbiten.

Hur ser då bilden ut för övrigt? Jo, vid Östersjön finns faktiskt ett antal länder som tillhör världens starkaste militärallians. Av Natos 28 medlemmar är sex östersjöstater:  Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark är ju med i denna USA-ledda militära organisation. Två stater vid Östersjön, Finland och Sverige, är formellt alliansfria men de samövar flitigt med Nato i ett slags partnerskap.  

Nato har knappast utmärkt sig för fredliga aktioner. Nu prisar svenska bedömare hur effektiva de så begärliga kryssningsmissilerna var vid angreppet på Irak 2003 och vid interventionen i Libyen 2011. Den sedan dess katastrofala situationen i Irak och Libyen vill våra opinionsbildare helst glömma. Att i efterhand resultatvärdera krig aktar de sig noga för.

Amerikanska soldater strömmar nu in i Rysslands grannländer Polen och Baltikum. Franskt flyg baseras också där. De är långt hemifrån, medan vi tycks glömma att  "ryska trupper vid den ukrainska gränsen", som det ständigt varnas för faktiskt ännu (26/4) befinner sig hemma i Ryssland.  

VI MINNS UBÅTSHYSTERIN
Alla svenskar över 40 minns säkert de många somrar på 1980-talet och några år framåt, då medierna nästan varje vecka larmade hysteriskt om de sovjetiska ubåtar som påstods vimla i svenska vatten.

Nästan allt i Östersjön kunde då med det militär-mediala komplexets hjälp tolkas som hotfulla ubåtar: Läckande avloppsrör i Hammarbyhamnen, timmerstockar och stenar vid Vaxholm, finländska bogserbåtar vid Töre, undervattensskär vid Hävringe och vilken krusning av vattenytan som helst. Och ljud som påstods komma från kränkande ubåtar visade sig vara minkar, pruttande fiskar eller gamla svenska båtar.

Den svenska marinen var liksom tidningarnas lösnummerförsäljning de stora vinnarna av dessa lögnaktiga hotbilder. Sjöförsvaret försågs med ytterligare miljarder, så skattebetalarna var precis som nu förlorarna.

PS:
En och annan tycker nu att jag ägnar mig åt "pro-putinism": Då vill jag erinra om att det var inte ens ett år sedan jag i Radio Tuff "med vämjelse" noterade hur Putin eldade massorna med nationalistiskt skryt om "storheten i vår nation" och liknande floskler.
-------------------------------------------------

Åke Sandin i Radio Tuff nr 1363 ( www.tyresoradion.se )

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1363) 27/4 2014 till.....

….till              Sven Lionell, som den 23 april fyllde 80. Han har verkligen bidragit till att Tyresö blivit bättre och trevligare att bo i. Tidigare kommunalråd är han sedan decennier kommunens ledande teater- och revypappa, en gudabenådad rimsnidare och en solidarisk medmänniska. En extra ros får han för att han inför födelsedagen tipsade sina vänner om att stödja Tuffs insamlingskonto, plusgiro   79 36 36 -2.

….till              de smarta schyssta människor som använder Tuffs mangogram, som finns i två varianter: "För att gratulera….." eller 2. "Till minne av…." De kan alltså användas till att gratta någon eller att hedra någon bortgångens minne. För 100 kr blir det 20 nya mangoträd bland indiska Dharampurs fattiga byar, för 300 kr 60 träd osv. Mangogrammen har bidragit till att 115 000 mangoträd har planterats bland indiska Dharampurs många fattiga byar. Beställ dem av Monica Schelin, tel 08 - 712 2581.

….till              Kiran Gandhi, som den 23 april inledde ett offentligt Tuff-möte om Indien och de många av Tuff stödda projekten där. Han visade också filmbilder från det  högtidliga firandet av att projektverksamheten i Dharampur i vintras fyllde 25 år. Under de första tio åren var Tuff den enda finansiären av de många skolor som inrättades, att dammar byggdes, mangoträd planterades och åkerjord återvanns.

….till              Tyresö skola, som på nytt ordnar ett dagsverke för jämnåriga men mycket          fattigare indiska barn i Tuff-projekten. Det sker torsdag den 5 juni. Också Kumla skola i Tyresö och Alléskolan i Lerum gör i slutet av vårterminen dagsverken för samma ändamål. Alla tre skolorna har i många år gjort stora insatser för indiska barn. Den 21 maj får Alléskolan Tuffs pris för beundransvärt lokalt solidaritets- och fredsarbete". Det är på 9 000 kronor och bidrar till att två av skolans lärare senare i år besöker de många projekten de så fint och regelbundet har bidragit till.

….till              Sveriges Radios Thomas Nordegren som i sitt radioprogram (24/4) med Lousie Epstein spelade upp Ture Nermans dikt från första världskriget:
                     
                      Den vackraste visan om kärleken
                      kom aldrig på pränt.
                      Den blev kvar i en dröm på Montmartre
                      hos en fattig Parisstudent.

                      Den skulle ha lyst över länderna
                      och bringat en vår på knä,
                      och en värld skulle tryckt till sitt hjärta
                      en ny, en ny Musset.

                      Han skulle ha vandrat längs kajerna
                      med en blåögd liten Lucile
                      och diktat violer och kyssar
                      nu en natt i april.

                      Men den vackraste visan om kärleken
                      kom aldrig på pränt.
                      Den begrovs i en massgrav i Flandern
                      med en fattig Parisstudent.

….till              den annorlunda nättidningen Information Clearing House som på sin  förstasida har uppgifter om följderna av den angloamerikanska invasionen av Irak 2003. Sedan dess har enligt tidningen 1 455 590 irakier och, 4 801 amerikanska soldater dödats. (Det irakiska dödstalet kan för all del vara överdrivet, men att Irak förvandlades till ett mordiskt helvete är uppenbart). De sammanlagda kostnaderna för anfallen och ockupationerna av Irak och Afghanistan uppgår enligt tidningen till svindlande 1 527 318 493 075 dollar, dvs ca 10 000 biljoner kronor.

....till               Dieter Duhm, talesman för det portugisiska fredsprojektet Tamera som intar en tredje ståndpunkt om konflikten mellan västra och östra Ukraina. De protesterande på torget Maidan i Kiev och demonstranterna som ockuperade administrativa byggnader i Donetsk har agiterat för samma mål, mänskliga rättigheter, oberoende av bindningar till öst eller väst, anser han och uppmanar    dem: "Skjut inte! Vägra kriget! Tillräckligt med tårar har redan fällts av mödrar runtom i världen har gråtit för att deras söner blivit dödande i onödan!"

….till             den Frankrikebaserade amerikanska journalisten Diana Johnstone, bland annat känd för sin bok "DÅRARNAS KORSTÅG", som annorlunda skildrade krigen i forna Jugoslavien. Nu skriver hon under rubriken "Obama godkänner förfalskning". Det handlar om ett ovanligt grovt propagandaförsök bland de många otäcka beskyllningarna från ömse håll i den ukrainska      konflikten. Antisemitiska flygblad hade klistrats på muren till synagogan i   Donetsk. Det avslöjades snabbt som en förfalskning men ändå gick Obama och hans utrikesminister Kerry ut med upprörda fördömanden dock inte mot propagandalögnen utan mot separatisterna. Johnstone kommenterar:

                     "Logiskt sett måste vi dra slutsatsen att detta propagandainslag var en  medveten del av USA:s strategi att förtala de pro-ryska antifascisterna som antisemitiska. Syftet var att dra uppmärksamheten från de pro-nazistiska sympatierna hos partiet Svoboda och den så kallade Högra sektorn i Kiev, som USA har valt som sina antiryska allierade."

....till              den tyska tidningen Neue Rheinische Zeitung, som publicerar en inlaga rån 300 tyska intellektuella med kritik av ryskfientligheten hos medier och politiker. 

....till               den brittiske journalisten och mästerbloggaren Neil Clark som i en ironisk men faktaspäckad text ber om hjälp att förstå vad han upplever i mediebruset. Han skriver bland annat:

                      "För några veckor sedan såg jag en intervju med den amerikanske                   utrikesministern John Kerry som sa, "Man kan inte bara invadera ett annat land  på falska förevändningar för att hävda sina intressen." Men jag vill minnas att USA gjort just detta vid fler än ett tillfälle under de senaste tio åren eller så.Har jag missuppfattat det här med att "Irak hade massförstörelsevapen"? Drömde jag redan 2002 och i början av 2003, då politiker och neokonservativa förståsigpåare satt i TV varje dag och talade om för oss vanliga tittare att vi var       tvungna att gå i krig mot Irak på grund av det dödliga hotet från Saddam Husseins                     massförstörelsevapen? Varför anses en demokratisk omröstning på Krim om att återförenas med Ryssland värre än den mordiskt brutala invasionen av Irak – en invasion som ledde till bortåt en miljon människors död? Jag förstår inte, kan någon förklara?"

….till              Lawrence Wittner, som skriver under rubriken "EN HOTANDE KÄRNVAPEN-KATASTROF". Han påminner om att det finns 17 300 kärnvapen i vår värld, fördelade på nio stater. Om bara hundra av kärnladdningarna användes skulle det medföra att 2000 miljoner människor dödades. Ekosystemet skulle rubbas ödesdigert, klimatet försämras så att jordbruksproduktionen minskade och en massiv svält inträffade.

….till              alla de medvetna och solidariska människor som nu blir medlemmar av            Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) genom att betala årsavgiften    på 200 kr (och för familjemedlem 80kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37- 6 . Hjärtligt välkommen du också!


….till              Fernando och Sofia Quiroga, som tisdagen den 13 maj kl 19 inleder ett möte    om Bolivia och den skola bland ursprungsbefolkningen som TUFF börjat stödja med pengar. Platsen för mötet är TUFF-lokalen , Myggdalsvägen 80. Fika och gemyt ingår. Sofia är just tillbaka från en fyra månaders vistelse i Bolivia och hon hörs alldeles strax här i Radio Tuff.

tisdag, april 22

"Jag är förvirrad. Hjälp mig!"

(Den brittiske journalisten och radiokommentatorn Neil Clark ber om hjälp):

Jag är förvirrad. För en tid sedan fick vi i väst veta att folk som ockuperar regeringsbyggnader i Ukraina stod för en mycket god sak. Dessa människor, såsom vi fick höra av våra politiska ledare och mediekommentatorer, var "pro-demokratiska demonstranter". Den amerikanska regeringen varnade de ukrainska myndigheterna för att bruka våld mot dessa "pro-demokratiska demonstranter", även om det bland de främsta enligt de bilder vi såg, utgjordes av folk med hakkorsliknade symboler som kastade molotovcocktails och andra saker på polisen, slog sönder statyer och satte eld på byggnader.

Nu, bara några veckor senare får vi veta att dem som nu ockuperar regeringsbyggnader i Ukraina inte är "pro-demokratiska demonstranter" utan "terrorister" eller "militanta".

Varför var ockupationen av regeringsbyggnader i Ukraina en god sak i januari, men en väldigt dålig sak i april? Varför var myndigheternas våld mot demonstranter helt oacceptabla i januari, men acceptabla nu? Jag upprepar: jag förstår inte, kan någon förklara?

De regimfientliga demonstranterna Ukraina fick under vintern besök av flera framstående västerländska politiker, inklusive senator John McCain och Victoria Nuland från amerikanska utrikesdepartementet, som delade ut kakor. Men det har varit mycket stora protester mot regeringar i västeuropeiska länder under den senaste tiden som inte fått ett sådant stöd, vare sig från kändisar eller framstående västerländska mediekommentatorer. Inte heller har demonstranter fått gratis kakor från tjänstemän från amerikanska utrikesdepartementet.

Visst, ifall de nu varit lika angelägna om regimkritiska gatuprotester i Europa, och betraktade dem som den sannaste formen av "demokrati", skulle McCain och Nuland även visa solidaritet med gatudemonstranter i Madrid, Rom, Aten och Paris? Jag förstår inte, kan någon förklara?

För några veckor sedan såg jag en intervju med den amerikanske utrikesministern John Kerry som sa, "Man kan inte bara invadera ett annat land på falska förevändningar för att hävda sina intressen." Men jag vill minnas att USA gjort just detta vid fler än ett tillfälle under de senaste tio åren eller så.

Har jag missuppfattat det här med att "Irak har massförstörelsevapen"? Drömde jag redan 2002 och i början av 2003, då politiker och neokonservativa förståsigpåare satt i TV varje dag och talade om för oss vanliga tittare att vi var tvungna att gå i krig mot Irak på grund av det dödliga hotet från Saddams massförstörelsevapen? Varför anses en demokratisk omröstning på Krim om att återförenas med Ryssland värre än den mordiskt brutala invasionen av Irak – en invasion som ledde till bortåt en miljon människors död? Jag förstår inte, kan någon förklara?

Vi fick också av mycket allvarliga proffsiga västerländska politiker och "experter" i våra medier höra att folkomröstningen i Krim var ogiltig eftersom den hölls under "militär ockupation." Men jag har just sett mediebevakningen från valet i Afghanistan, som hölls under militär ockupation, som hyllats av västerländska ledare, till exempel Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen, såsom ”en historisk stund för Afghanistan" och en stor framgång för "demokratin." Varför avfärdas valet på Krim medan valet i Afghanistan firas? Jag förstår inte, kan någon förklara?

Syrien är också ganska förbryllande. Vi fick, och får, höra att radikala islamistiska terrorgrupper utgör största hotet mot vår fred, säkerhet och vår "livsstil" i väst. Att al-Qaida och andra sådana grupper måste krossas. Att vi behövde föra ett obevekligt "krig mot terrorismen" gentemot dem. Men i Syrien har våra ledare slutit upp på samma sida som just dessa radikala islamska grupper i deras krig mot en sekulär regering som respekterar religiösa minoriteters rättigheter, däribland kristna.

När al-Qaida och deras allierade spränger sina bomber i Syrien och oskyldiga människor dör fördöms inte detta av våra ledare: deras enda fördömanden gäller bara den sekulära syriska regimen som kämpar mot samma radikala islamister som våra ledare och mediekommentatorer så desperat vill bekämpa. Jag förstår inte, kan någon förklara?

Sedan har vi detta med homosexuellas rättigheter. Vi får veta att Ryssland är ett mycket dåligt och efterblivet land därför att de antagit en lag mot uppmuntran av homosexualitet bland minderåriga. Men våra ledare som bojkottade de olympiska vinterspelen i Sotji på grund av denna lag besöker ofta Gulfstater, där homosexuella kan fängslas eller till och med avrättas, och varmt omfamnar de styrande där, utan att nämna några homosexuellas rättigheter. Visst är fängslanden och avrättning av homosexuella bra mycket värre än en lag som förbjuder främjande av homosexualitet bland minderåriga? Varför, om man verkligen är bekymrad över de homosexuellas rättigheter, måste våra ledare angripa Ryssland och inte länder som fängslar
eller avrättar homosexuella? Jag förstår inte, kan någon förklara?
 Vi får veta i massor av tidningsartiklar att det ungerska ultranationalistiska partiet Jobbik är mycket dåligt och dess uppgång är orsak till stor oro, även om det inte är ens ingår i regeringen, eller sannolikt kommer att göra det. Men neonazister och ultranationalister innehar positioner i den nya regeringen i Ukraina. En regering som våra ledare i väst entusiastiskt stöder och där neonazister och ultrahögern ju spelat en så avgörande roll vid störtandet av Ukrainas demokratiskt valda regering i februari. En "revolution" påhejad av väst. Varför är ultra-nationalister och högerextrema grupper oacceptabla i Ungern men högst acceptabla i Ukraina? Jag förstår inte, kan någon förklara?

Vi får veta att Ryssland är en aggressiv, imperialistisk makt och att Natos oro handlar om att motsätta sig detta ryska "hot". Men då jag kollade kartan häromdagen och noterade att massor av länder nära (eller gränsande till) Ryssland var medlemmar i Nato, den USA-ledda militärallians som attackerat och bombat många länder under de senaste 15 åren, kunde jag inte upptäcka några länder nära USA som var del av en rysk militärallians. Eller några ryska militärbaser eller utplacerade ryska missiler i länder nära USA. Men Ryssland, får vi veta, är "aggressivt". Jag förstår inte, kan någon förklara? Kan någon hjälpa mig?
------------------------------------------------------
Neil Clark är journalist, författare och radiokommentator.
Hans prisbelönta blogg finns på  www.neilclark66.blogspot.com.
(

Översättningen gjord av Åke W Bergh för www.nyhetsbanken.se

lördag, april 12

RYSSKRÄCKEN LURAR OSS IGEN.

RYSSKRÄCKEN LURAR OSS IGEN! 
För många år sedan intervjuade jag för Tyresöradion under en halvtimme Johan Ehrenberg, chefredaktör för tidningen ETC. Skam till sägandes har jag inte hunnit läsa den tidningen värst ofta. Men en samhällsengagerad lyssnare skickade mig just en av Ehrenbergs senaste artiklar. Den har rubriken: "Vi ska vara mer rädda för rysskräcken än för ryssen" och den är värd att citera ur. Där skriver han bland annat:

"Just nu pågår en medial kampanj kring Putin och krisen i Ukraina som gör att man tror att vi är tillbaka i1980-talets ubåtsjakter i Sverige. Partier, som nyss diskuterade minskade militära rustningar, säger nu tvärtom. "

Han varnar för att tro för mycket på propagandan, antingen den är rysk, amerikansk eller "framtagen av Carl Bildt", som han skriver. Han tycker det är viktigt att vi behåller proportionerna och erinrar om:

"Ryssland satsar i dag mindre på militär upprustning än Frankrike och Storbritannien tillsammans. Ryssland satsar en tiondel av USA. EU är en mycket större och modernare militärmakt och Natos styrka gör att varje tal om rysk inmarsch i baltiska stater är helt orimlig. Det är som om Mexico skulle invadera USA."

Så långt Ehrenberg. Andra kloka och mínnesgoda personer såsom Tyresöbon och förre statsministern Ingvar Carlsson har nyligen i Radio Tuff bland annat sagt:

"När Gorbatjov lovade Bush den äldre, att inga ryska trupper skulle sättas in i DDR, utan tvärtom skulle de sovjetiska trupperna dras tillbaka och inte bara från DDR utan från hela östra Europa, så lovade Bush honom i en muntlig överenskommelse att Nato i gengäld inte skulle flytta fram sin östgräns. Vi vet vad som sedan har skett."

Gorbatjov ja, för 25 år sedan ägnade jag en krönika åt honom och andra skinnskallar. Tar mig friheten att återge den här:
-------------------------------------------
Äke Sandin 2014
----------------------------------------- 
GORBATJOV OCH VI ANDRA SKINNSKALLAR
(Från en krönika i PAX 1989) 
Häromåret grundade jag en ny organisation. Den heter RFOS, vilket betyder Riksförbundet För Ofrivilliga Skinnskallar.

En fördel med att starta nytt är att man själv kan tillskansa sig ledande positioner. Alltså är det min vän Roland Schütt som är president i RFOS och jag vice president och dessutom sammankallande i lokalavdelningen BKP, Bollmora kala pantrar.

En annan fördel är att rörelsen bygger på en kroppslig egenhet. Då kan man i likhet med rasister och sexister hetsa hämningslöst på ytterst ytliga kriterier. Således brukar vi i RFOS smäda er stackare som dras med generande hårväxt där uppe. Vi älskar att jämföra vegetationen på dynghögar med den på diamanter. Och vi sprider glatt (!) den nötta vitsen: "Hellre än skallig Adelsohn än en Carl Bildt".

Vi infiltrerar också olika läger. Till RFOS hör inte bara en ledarskribent i en stor borgerlig landsortstidning utan också den partiledare (v) som i förhållande till sitt partis storlek är den mest populäre. Och hade vi hunnit bli internationella, så skulle Michail Gorbatjov ha varit självskriven i vår krets
                                                       * * *
Den där Gorbatjov ställer ju till det för militarister både i öst och väst: Ständiga nedrustningsinitiativ , reduktion eller bortdragande av militära styrkor och en högst påtaglig uppmjukning av den förut så stenhårt centralstyrda politiken. 14 procent ska nu Sovjet nedrusta med, Ungern och DDR med 10 procent.

Detta är ingen överraskning för oss som i åratal har hävdat, att östsidan för sina usla ekonomiers skull behövde överföra resurser från sina dyra krigsmakter till verkliga samhällsbehov. Man kan ju inte i decennier skylla matköerna på taskigt väder för jordbrukarna.

Objektivt borde våra militarister älska Gorbatjovs politik. Den minskar ju hotet från öst och har redan hunnit leda till öppenhet och en begynnande demokratisering av Sovjetunionen. Men många av dem som larmat mest oroligt för sovjetisk ofrihet och militarism är paradoxalt nog de mest bekymrade också nu. De har levt högt på att skrämma med diktaturen och kasernen Sovjetunionen. När förhållandena nu ändras till det bättre hamnar de i argumentsnöd. Yttre hot är deras livsluft, men töväder och nedrustning blir ett hot mot deras egenintressen.
                                                       * * *
Vad säger då västliga militarister för att också i det nya läget få fortsätta med din upprustning? Jo, ibland försöker de låtsas stt Gorbatjovs politik inte är något nytt. När de ändå tvingas erkänna motsatsen, varnar de för att han inte kommer att vara vid makten så länge. Därmed formulerar de något som kan bli en självuppfyllande profetia och hjälpa gamla stalinister och militarister att bli av med Gorbatjov och hans nya giv. Om väst framhärdar och inte reagerar positivt på de nya signalerna i öst, kan reformpolitiken där komma i fara.

Antag att öststaterna i stället hade förklarat, att de skulle upprusta med 10-14 procent. Då vet vi precis, vad som skulle inträffa, ty vi har upplevt det många gånger förut: Generaler skulle i väldiga larmartiklar klaga över att den svenska upprustningen (ofta falskeligen betecknad som "urholkning" eller "nedrustning") inte höll jämna steg. Medierna skulle hetsa med fantasifulla reportage om alla ryska kränkningar och hot. Andfådda politiker skulle i TV kräva ytterligare skattemiljarder till militären.

Ingen enda skulle då förstås komma på den bisarra idén att avfärda östsidans upprustningsplaner med att de kanske inte skulle bli av, eller att ett regimskifte till det bättre om några år vore att vänta i Kreml.

Sovjets marin är långt underlägsen USAs. Men låt oss föreställa oss, att den vore jämbördig och att den tillsammans med flyget hade stora militärmanövrar i Mexikanska golfen, till exempel från baser på Kuba. Vilket sjuhelvetes liv skulle det då inte bli i den västliga opinionsbildningen, när den nu med rätta skulle kunna brännmärka Sovjet som aggressivt!
                                                    * * *

I RFOS har vi faktiskt aphonan som vår maskot. Bland vissa arter visar nämligen honorna den förfinade smaken att inte para sig, förrän hannarna blivit skalliga.

Låt oss vara rädda om Sovjets ledande skinnskalle, samtidigt som vi har anledning att vara rädda för de adrenalinstinna babianhannar som ännu tycks dominera världens säkerhetspolitik.
-----------------------------------------------------
Åke Sandin 1989
(Undrar du hur vår ståtliga organisation RFOS klarade sig? Jo, när skalliga kamrater började ansöka om medlemskap tvangs vi att upplösa den)



fredag, april 11

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1362) 13-37/4 2014 till....


….till             Tuffs fortsatta intensiva verksamhet, som nu bland annat visat sig i ett utskick av Tuff-kalendariet och TUFF-bladet för våren 2014 till de 428 betalande medlemmarna (2013 års siffra).

….till             de lockande offentliga mötena som nu skall äga rum i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Onsdagen den 23 april kl 19 inleder Kiran Gandhi (svensktalande) om Indien med fokus på det fattiga distriktet Dharampur, där de många jättefina projekten i 25 år har stötts av Tuff, nu senast i januari med 240 000 kr. I maj handlar Tuff-mötet om Bolivia, där Tuff på 90-talet med 2 miljoner kronor stödde indianfolket Sirionó, så att de kunde köpa tillbaka 60 000 hektar skogs- och jaktmark. Det är Boliviafödda Fernando och Sofia Quiroga som tisdagen den 13 maj kl 19 inleder ett möte med fokus på det skolbygge för ursprungsbefolkningen, som Tuff just har stött med 10 000 kr.

….till             två av de solidariska skolor, som nu planerar dagsverken för att stödja Tuff-skolorna för mycket fattiga och försummade barn i indiska Dharampur. Det är Tyresöskolan Kumla, som har dagsverke torsdag den 22 maj och Alléskolan i Lerum som jobbar för samma ändamål torsdag den 5 juni.

….till             de alltför få medier som uppmärksammat att det i dagarna är 15 år sedan Nato under 78 dagar (24 mars - 10 juni 1999) bombade Serbien och Kosovo. Detta hade inget FN-stöd, skedde alltså emot folkrätten och ledde så småningom till att Kosovo förklarade sig självständigt. Mera objektiva bedömare har jämfört detta med att ryssarna begick folkrättsbrott, när de nyligen införlivade Krim. I motsats till Nato, vars bombningar trots att de tjusigt kallades "humanitär intervention", dödade många tusen civila, har på Krim hittills (10/4) dödats två människor, låt vara två för många.

….till             den legendariske amerikanske journalisten Seymour Hersh, som belönades med Pulitzerpriset bland annat för sitt avslöjande av Song My-massakern i Vietnam 1968. I London Review of Books (6/4) skriver han nu om den uppmärksammade nervgasattacken i Syrien den 21 augusti i fjol. Den blev ett argument för hökarna att bomba Syrien, eftersom västliga medier snabbt slog fast, att Assadregimen var den skyldiga. Nu menar Hersh, att det var rebeller som med turkiskt stöd utförde dådet för att provocera USA att starta krig mot Syrien. Att Obama ångrade sig skall ha berott på att han fick hemliga rapporter från brittiska underrättelsetjänsten om att den använda nervgasen inte härrörde från den syriska regimens lager.

(Det kan vara på sin plats att erinra om vad vi i Radio Tuff skrev om nervgasattacken i höstas: "Föga sägs om det motsägelsefulla i att regimen är syndabocken. Assad visste ju mycket väl, att användning av kemiska vapen skulle vara ett klartecken för västmakterna att inskrida militärt. Att dessutom göra det just när FN-inspektörerna hade anlänt är ju ett uppseendeväckande självmål. Är Assadregimen verkligen så korkad? Redan romarna frågade 'cui bono', vem gagnas.")

....till              den stora franska nyhetsbyrån AFP, där Salam Faraj (22/3) beskriver hur den irakiska huvudstaden Bagdad, som på 70-talet var arabvärldens mest beundrade stad, nu snarast är "världens värsta", som han kallar den. Orsaken är de ständiga krigen och konflikterna, inte minst följderna av den angloamerikanska aggressionen 2003. Som exempel nämns att bara under februari i år drabbades staden av 57 våldsamma incidenter, varav 31 bilbomber . Samtidigt lider den av ständiga strömavbrott, brist på rent vatten, urusla avloppssystem, jättehög arbetslöshet och otyglad korruption. Detta kontrasterar tragiskt mot våra mediers skildring av de stolta västliga krigsmålen vid den folkrättsvidriga aggressionen 2003. Då sades att man skulle avskaffa Iraks massförstörelsevapen. Det visade sig sedan vara en propagandabluffbluff då landet inte hade några sådana. Dessutom ville man skapa ett demokratiskt Irak, men det har ju snarast blivit en mordisk anarki. Vill man sova gott på natten ska man inte resultatvärdera krigen.

….till             före detta EU-parlamentarikern Per Gahrton (minns ni honom?), som i Fria Tidningen (2/4) skriver under rubriken "Får Bildt lika fel om Ukraina som han hade om Georgien?". Han påminner om att

                      "Carl Bildt bygger sin karriär på antirysk hets i samband med ubåtslarmen på 1980-talet. Men han hade fel.".

Gahrton skriver vidare:

"Hur kan man bedöma Putins agerande utan att ta hänsyn till hur Väst efter Berlinmurens fall ingripit i  suveräna staters angelägenheter och utvidgat sin inflytelsesfär? Ryssland är inte ensamt om att skicka soldater in i ett annat land, minns USA-invasionerna av Irak och Afghanistan. Gorbatjov anser sig lurad av Nato-utvidgningen. Efter det kalla kriget skulle supermakternas militära block avvecklas! Warszawapakten upplöstes, men Nato växte långt in i före detta Sovjetunionen. Hur skulle USA reagera om en ryskledd militärpakt värvade Mexico som medlem?"

….till             den tyska inställningen, som inte tycks ha påverkats mycket av den i västliga medier ensidigt antiryska skildringen av Ukraina-krisen. Enligt opinionsmätningar är 61 procent av tyskarna emot att det tyska flygvapnet deltar i Natos ökade aktiviteter i Östeuropa. Och vid en eventuell konflikt mellan Nato och Ryssland anser hälften av tyskarna att Tyskland skall vara neutralt.

….till             Johan Ehrenberg som i ETC (4/4) skriver under den kloka rubriken: VI SKA VARA MERA RÄDDA FÖR RYSSKRÄCKEN ÄN FÖR RYSSEN"  Mera om detta i kommande krönika.

….till             alla de schyssta, solidariska människor, som i strid ström redan betalat medlemsavgiften till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Flera är hjärtligt välkomna genom att sätta i 200 kr för enskild plus eventuellt 80 kr för annan på samma adress (familjemedlem) på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 .


tisdag, april 8

TUFF-kalendarium våren 2014

     
                         Tyresö Ulands- och FredsFörening, Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
  Tel 742 1442 (ordf),  712 2581. Tuffs plusgiro: 16 01 37-6.    Tuffs insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
                                     E-post: tuffmail@spray.se      Hemsida: www.tuff.nu

lördag                          Möt Tuff-aktivister i Tyresö centrum!
12 april         Samling vid sedvanligt "bokbord". Information, försäljning, samspråk
kl 11-14         PLATS: Tyresö centrum

onsdag               Indien och de många Tuff-projekten där
23 april         Kiran Gandhi, svenskspråkig indier som har goda kontakter med Tuffs
kl 19              indiska partners och god kännedom om de olika projekten, inleder. Han deltog i vintras vid det högtidliga firandet av 25-årsjubiléet av projektstarten i fattiga Dharampur, där Tuff under alla år bidragit till många skolor och andra bra projekt. Filmsekvenser från jubileet visas.     
PLATS:         Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80.

tisdag                                     Tuffs öppna styrelsemöte
29 april         Som vanligt är alla medlemmar välkomna till Tuffs styrelsemöten. Välkommen
kl 17              till Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 !  Fika  m m ingår.

tisdag                            Bolivia och Tuffs skolprojekt där
13 maj           I Bolivia hjälper Tuff nu till med pengar för bygget av en skola för ursprungsfolk.
kl 19              Fernando och Sofia Quiroga är Tuff-aktivister som tidigare bott i Bolivia, och Sofia har just kommit hem från ett besök där. De har alltså färska uppgifter om det land  där Tuff-pengar på 90-talet återanskaffade 50 000 hektar skogs- och jaktmark åt indianfolket sirionó.
PLATS:         Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80.

torsdag                                Gynna Kumlas dagsverke!
22 maj           Kumla skola, ofta kallad mästare i skolsolidaritet, gör sitt sedvanliga dagsverke för TUFF-skolorna bland indiska Dharampurs fattiga byar. Lej gärna någon ung dagsverkare! Ring 08-578 271 00 eller 578 291 00

lördag                          Fynda vid Tuffs stora vårloppis!
24 maj           Intressanta prylar och trevliga människor finns mellan ICA och Bollmorahallen
kl 11-14         Välkomna att köpa och/eller prata!
                     
               
                  Massor av information om Tuff finns på nya hemsidan    
      www.tuff.nu och ges i RADIO TUFF, som sänds första gången
    varannan söndag kl 17 på 91,4 MHz och sedan 3-4 ggr per dygn i två veckor,
           men kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se
                     där vi i fliken ”Arkiv” kan höra tidigare Radio Tuff och många andra program 
                     Nästa Radio Tuff hörs första gången söndagarna 13/4 och 27/4 kl 17 .                       


TUFF-bladet våren 2014

TUFF-bladet  våren 2014
        Tyresö Ulands- och FredsFörening,
            Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
Tel 742 1442 (ordf),  712 2581. Tuffs plusgiro: 16 01 37-6. Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
         E-post: tuffmail@spray.se      
         Hemsida: www.tuff.nu

      Tuff fullt av kvinnokraft!
Tuff har haft sitt 48:e årsmöte. Det är ännu full rulle i föreningen, som både medlems- som aktivitetsmässigt klarat sig bättre än de flesta andra föreningar genom åren. Kanske beror det på att Tuff har så många duktiga kvinnor som styr och ställer: Sylvia Ljungdahl återvald som ordförande, Monica Schelin som vice och i styrelsen märks också Margareta, Erika, Bitte, Lisa, Lena, Sofia, Jenny och Ulla Carina plus 4 män. Se gärna verksamhetsberättelsen! Ring Monica på 712 2581, så skickar hon den.

     Projektet Bengt Study Hall
Den 21 mars begrovs Bengt Citron, som i många år gjort jättefina insatser för Tuff, inte minst som ansvarig för hemsidan. Samma dag påbörjade våra indiska partners ett bygge i en av Tuff-skolorna bland Dharampurs fattiga byar. Det ska bli en stor samlingssal för kvinnliga elever. Den ska för att hedra minnet av Bengt få namnet Bengt Study Hall. Hans många vänner har redan stött projektet med 17 000 kr på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2  

     Barnbiblioteken i Bagdad
Angreppet på Irak 2003 var inte bara ett brott mot folkrätten utan ledde till hundratusentals dödade och ännu flera flyktingar. Än i dag sker främst till följd av aggressionen många tusen mord per år i landet. Som fridfulla oaser i det oroliga landet finns i Bagdad två barnbibliotek, som Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén har inrättat. Tuff har i  flera år stött projektet med 35 000 kr. Nu har vi skickat ytterligare 12 000 kr för att biblioteken ska bli ännu bättre genom att locka ännu flera barn av olika religioner att där få en  fristad

      Bolivia (1):   90-talet
På 90-talet skickade Tuff ca 2 miljoner kr till indianfolket Sirionó, som därmed kunde köpa tillbaka 60 000 hektar skogs- och jaktmark, så viktig för deras näringar fiske och jakt.     

      Bolivia (2): 2014
 Tuff har vi nu förmånen att i styrelsen ha två ledamöter, födda i Bolivia. Det är Fernando och Sofia Quiroga. Unga Sofia har just kommit hem efter en lång vistelse i Bolivia. Dit till en skola för ursprungsbefolkningen har Tuff just skickat 10 000 kr. Mera om detta får vi veta vid ett offentligt möte den 13 maj. Se kalendariet!
      
     Till minnet av Sofie W.
Bidragen till barnbiblioteken i Bagdad och till skolan i Bolivia kommer från Sofie Wenanders minnesfond. Hon var en av Tuffs pionjärer som för 47 år sen startade TUFF. Hon lämnade oss för 1 år sedan och hennes många vänner satte då in  22 000 kr på Tuffs insamlingskonto, pg 793636-2.

          Vartenda öre till ändamålet
Eftersom alla i Tuff och Radio Tuff jobbar utan ett öre i ersättning går varje insamlad krona oavkortad till ändamålet. Bra va? Unikt faktiskt!
        
           Radio Tuff helt oberoende
Att jobba gratis har fördelen att man kan vara oberoende, behöver inte följa ensidigheten hos mediernas hotbilder, det har Radio Tuff kunnat visa med framgång i 29 (!) år. När röster höjs för att nu ansluta oss till Nato påpekar radion att det vore kontraproduktivt för säkerheten i Norden, om Sverige blir Natos 29:e medlem.                            Mycket är positivt
¤Att så många redan har betalt årsavgiften 200 kr till Tuff på pg 16 01 37-6.¤ Över 12 000 kr har schyssta medlemmar sänt som gåvor. ¤ Uppmuntrande ord från medlemmar:1."Ni i Tuff år fantastiska. Blir glad när jag läser om era många aktiviteter. Tack för att ni finns!"¤2. "Ett fantastiskt arbete Tuff gör i sitt stöd för utveckling i Indien!"            
                  CITATET:
"Olika krigförande parters förbrytelser, skuld och elände tar inte ut varann, de hopar sig. De adderar sig"

torsdag, april 3

SVAMMEL OM RADIO TUFF + MITT SVAR

För några dagar sedan fick jag på e-post ett skällebrev, tack och lov från en som uppgav sitt namn, alltså inte från någon av de fega nättrollen. Honom intervjuade jag en halvtimme på www.tyresoradion.se  för några år sedan. Han var då helt sansad och jag inbillar mig att han bidrog till ett för lyssnarna intressant program.

Möjligen var han nu på dåligt humör, efter att frugan kanske hade skällt ut honom, eller katten rivit honom eller att groggen var för stark och smakade illa….

Annars är han en av dem jag hyser respekt för, fritidspolitiker i någon kommunal nämnd. Han är folkpartist.

Så här skrev han och av hänsyn till honom utelämnar jag sedan hans namn:
-----------------------------------------
Noterar som vanligt att "den oberoende och opartiska" bevakningen saknar all tillstymmelse till kritik av riggade val, diktorer (sic) och rysk invasion av annat lands territorium. Något som i sig är ett monumentalt hyckleri när Ryssland förhindrar ingripande i Syrien med just .... "det ingriper
i andra staters inre angelägenheter". Däremot var det någon som jämförde Israel behandling av Palestinierna. (Åkes:anm: Det var den kände israeliske journalisten Gideon Levy)

Samtidigt väljer Tyresöradion att konsekvent fördömma (sic) USA för t ex Vietnam men konsekvent strunta i t ex Sovjets brutala diktatur och att man höll hela länder i fångenskap (Ungern, Tjeckoslovakien).

"Oberoende och opartisk" är mest ett skämt - eller det kanske är den citerade "ironin" som förekom i det senaste utskicket?

Jag noterar också att ingenting har gjorts för att särskilja Tyresös lokalradios åsikter från Åke Sandins personliga. Jag uppfattar det som så att Tyresöradion som upplåter maildomänen - delar de åsikter och länkar (bland annat till den högerextrema miljön i "Fria Tider") som förekommer i Sandings (sic) utskick. Det finns ingenting som motsäger detta i utskicken från tyresoradion.se.

Vänligen avlägsna mig från dessa extremt vinklade utskick.
-----------------------------------------------------------------------------
Här kommer mitt svar:

Förlåt

att mitt senaste Radio Tuff tycks ha upprört dig. Ska genast, som du önskar, ta bort dig från sändningslistan.

Du tycker att "oberoende och opartiskhet" i radion är ett skämt. Att jag kallar Radio Tuff för oberoende är därför att det programmet inte är beroende av pengar, som tycks styra det mesta, eftersom vi alla som jobbar där är helt oavlönade och inte heller har några bindningar till politiska, religiösa eller andra maktcentra.

Däremot är vi "partiska" eftersom vi konsekvent fördömer krigiskt massmördande. I senaste Radio Tuff säger jag ju att vi var mot det otäcka våldet i Jugoslavien men inte tog ställning till de olika stridande parterna, eftersom Tuff efter förmåga hjälpte freds- och demokratigruppen Suncokret i Kroatien, kvinnor i Sarajevo och sjukhuset Loznisa i Bosnien samt de senaste åren hjälpt fattiga flyktingar i Serbien.

Kanske var vi ändå "partiska" till Folkpartiets förmån i senaste Radio Tuff, men det var i så fall en tillfällighet. Där gav vi "rosor" till klokheten hos Hans Blix, f d utrikesminister (fp). En "ros" gavs också till före detta chefredaktören Anders Mellbourn på liberala Dagens Nyheter. Dessutom bestod en tredjedel av programmet av en intervju med Solnabon Neven Milivojevic, en gammal vän och aktiv folkpartist.

Ibland har jag också på radion positivt framhållit Tyresö folkpartister som de som allra mest av de politiska partierna stött vår närradio. Det är dock inte av partiskhet utan helt enkelt för att det råkar vara så.

Faktum är att jag vid mina hundratals intervjuer med olika partiföreträdare på radion varit noga med att balansera en halvtimme med en ur alliansen med en halvtimme med en oppositionspolitiker och vice versa. Kolla gärna, om du bryr dig om fakta.

Är förvånad över att du påstår att jag inte riktar "tillstymmelse av kritik mot diktatorer" och rysk invasion av annat territorium. Min kritik förut av kommunistiska och andra diktaturer är så ömfattande, att till och med en sammanfattning tar för stor plats.

Nu beskrivs ju Putin som diktator och det är väl lite överdrivet, särskilt när han i västlig propaganda avbildas med Hitlermustasch. Men i fjol sa jag på radion fränare än jag på länge sagt om någon annan statsman:
---------------------------------------------------
Vilseledande segerpropaganda
Noterade med vämjelse att ryssarna  överträffar västliga "segrare" i militaristiskt och nationalistiskt firande av "Segerdagen" 9 maj - den femtielfte i ordningen? Ett mäktigt skådespel, då 11 000 soldater paraderade på Röda torget i Moskva och en massa nya vapen visades upp, alltifrån pansarskyttebilar och raketer till attackflygplan och nya helikoptrar.

Miljoner betraktade detta skådespel och lyssnade på Putin, som talade om "storheten i vår nation" och segern i "det stora fosterländska kriget". Denna förskönande omskrivning är vilseledande propaganda, ty var det 15 eller 20 miljoner stackars ryssar som dödades i andra världskriget, de miljoner som dog i Stalins Gulag-läger oräknade. I stället för att fira sina "segrar" borde länderna minnas alla krigsoffren. Eller som den ungersk-amerikanske nobelpristagaren Albert Szent-Györgyi under Vietnamkriget skrev i sin bok med den betecknande titeln The Crazy Ape:

"Det falska intrycket att bara fienden dödas i ett krig förstärks i praktiken genom att det bara är de överlevande som återvänder hem med sina romantiska historier. Om bara en enda gång de som dog nesligt i smutsen kunde komma hem, så skulle historien ta en annan kurs. Den historia jag lärde mig i skolan var ett förhärligande av massmord, ett förhärligande som var proportionellt mot antalet dödade människor eller förstörda städer"
---------------------------------------------------------
Ditt snack om "länkar" från Radio Tuff till "Fria Tider" är helt obegripligt. Jag känner inte ens till detta (a)sociala medium, som du kallar högerextremt.

(Men vänta lite, du kanske i din iver att damma på mig också för att rentav vara med  "i den högerextrema miljön" (som du skriver) pinsamt nog har lockats att läsa fel. Den tidning, ganska liberal och åtminstone en smula vänster om mittfåran, jag ibland också citerar rader ur är Fria Tidningen, inte alls Fria Tider)

Lycka till med din strävan att få mig utrensad från Tyresöradion! Du håller säkert med mig om att Stalins utrensningar var många tusen gånger värre. Och du är ju trots allt väldigt mycket mera liberal än han. Allting är relativt.


Åke